Grad Trebinje
Republika Srpska

Da li poslanici treba da se ODREKNU PLATA: Mektić ponovo uzburkao političku scenu

Poslanik SDS u Predstavničkom domu PS BiH Dragan Mektić ponovo je uspio da uzburka političku scenu prijedlogom da se parlamentarci odreknu svojih visokih primanja jer, kako kaže, ne rade ništa.

Mektić je prije par dana na pitanje novinarke N1 šta rade parlamentarci rekao da „ne rade ništa, već mlate praznu slamu“.

– Odnosno presipamo iz šupljeg u prazno. Ovo nema smisla jer se sjednice zakazuju samo proforme radi. Nemamo ni jedne ozbiljne tačke. Došli smo do toga da samo još trebamo da raspravljamo o uticaju vlage na kredenac – rekao je Mektić, uz konstataciju kako bi se poslanici zbog svog „nerada trebali odreći plata“.

Sa njegovom konstatacijom se, međutim, ne slaže šefica Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu PS BiH Snježana Novaković Bursać, koja poručuje Mektiću da to može pričati u svoje ime.

– Svi mi kada govorimo nešto govorimo iz vlastite pozicije. Mektić kad god izlaže nešto u javnosti ustvari najviše kaže o sebi. To što njemu očito nedostaje u Sarajevu jeste kontinuitet njegove poslušničke politike i povlađivanja u odlukama političkom Sarajevu s obzirom na to da je navikao na tako nešto – kaže Bursaćeva.

Ona dodaje da se Mektiću čini da niko ništa ne radi jer većina koja trenutno djeluje u Predstavničkom domu i Savjet ministara ne radi onako kako je on navikao.

– Što se tiče poslanika SNSD i naše koalicije mi ispunjavamo one zadatke za koje su nas građani Republike Srpske tamo poslali, a Mektić izgleda ima potrebu da se opravdava pred nekim svojim gazdama, pa neka slobodno nastavi tako – ističe Bursaćeva.

Ona kaže da je Mektić najmanje pozvan da priča o platama i prihodima imajući na umu da je bio ministar i poslanik u isto vrijeme, te da je njegovo ministarsko djelovanje sada predmet sudskog preispitivanja.

S druge strane poslanica PDP u Predstavničkom domu PS BiH Mira Pekić saglasna je sa Mektićem da parlament skoro da nije radio ništa, ali smatra da ne treba ići na tako rigoroznu mjeru kao što je ukidanje plata.

– Mektić je u Klubu SDS-PDP-DNS i ako zvanično predloži tako nešto mi ćemo taj prijedlog da razmotrimo. Svi prijedlozi koji dolaze od bilo kojeg poslanika iz našeg Kluba se ozbiljno razmatraju, pa ćemo tako uraditi i ako Mektić bude zvanično ovako nešto predložio – istakla je Pekićeva.

Ona dodaje da ni PDP nije zadovoljan radom parlamenta koji u 2019. godini nije radio, dok je u 2020. godini donio samo tri do četiri zakona.

– Postoje činjenice koje su nepobitne, a koje govore da Predstavnički dom PS BiH nije radio. Međutim, da li sada treba ići na tako rigorozne odluke i mjere kao što je odricanje plata, vidjećemo – poručila je Pekićeva.

srpskainfo.com