Grad Trebinje
Region

Da li srpski član Predsjedništva BiH POTEŽE RUČNU KOČNICU: Analitičari o Dodikovim i Vučićevim porukama nakon sastanka

Prekjučerašnji sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD, Milorada Dodika sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem u Beogradu, očekivano, izazvao je različite reakcije u BiH, a poruke koje su poslali nakon susreta političari i analitičari tumače svako na svoj način.

Vučić je nakon sastanka poslao pomirljive poruke, naglasivši kako Srbija neće podržati sankcije ako ih neko bude donosio protiv bilo koga u Srpskoj, te naglasio kako je potreban dijalog unutar BiH.

– Moramo da čujemo i Bošnjake i da razgovaramo sa njima i zajedno rješavamo probleme – rekao je Vučić, koji je pričao i o brojnim infrastrukturnim projektima koje Srbija planira da finansira u Republici Srpskoj i BiH.

Dodik je nakon sastanka rekao kako ne vjeruje u novi oružani sukob u BiH i da će se Srpska politički boriti za svoje ciljeve.

– Prvi korak za ulazak predstavnika Srpske u zajedničke organe BiH je regulisanje pitanja šuma i poljoprivrednog zemljišta – rekao je Dodik.

On je istakao i da se slaže sa tim da se mandate EUFOR u BiH produži, te da se zalaže za mir, a ne rat. Ponovio je i da je Srpska odlučna da brani stečena prava.

Opozicija u Srpskoj je Dodikove i Vučićeve izjave nakon sastanka ocijenila kao očiti znak da je lider SNSD u velikoj “mjeri aterirao i da mu je jasno rečeno da jednostrane odluke ne dolaze u obzir, što je i predsjednik Srbije jasno saopštio”.

Politička analitičarka Tanja Topić kaže da je nakon sastanka u Beogradu jasno da je Dodik spreman da povuče ručnu.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tanja Topić

– Blokade u BiH su prvo počele zbog Inckovog zakona, pa se onda došlo do priče o povratu prenesenih nadležnosti, da bismo preksinoć čuli tu neku vrstu spremnosti za razgovore i “povratak” u institucije BiH ako se riješi pitanje šuma i poljoprivrednog zemljišta. Protumačila bih to kao jednu vrstu povlačenja ručne kočnice u smislu onog isključivog insistiranja na povratku prenesenih nadležnosti – kaže Topićeva za Srpskainfo.

Ona ističe da se stiče utisak da je međunarodni faktor izvršio snažan pritisak na Vučića koji je iskoristio svoj uticaj na Dodika, te poslao poruke koje ukazuju na “spuštanje loptice”.

S druge strane za člana Stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara, Milana Sitarskog poruke sa sastanka Dodika i Vučića, za sada su nejasne.

FOTO: PRVI TV/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: PRVI TV/YOUTUBE/SCREENSHOT

– Ne može se ništa eksplicitno zaključiti iz tog sastanka i poruka koje su došle poslije njega. Primjetne su razlike, možda ne u politici, već u pitanjima koja Vučić i Dodik stavljaju u fokus. Oni pokušavaju da te razlike na neki način ne artikulišu javno ali je vidljivo da svako od njih insistira na jednoj strani priče – smatra Sitarski.

I dok Dodik, kako dodaje on, na neki način kao da pokušava da izbjegne bilo kakav strukturisani politički proces koji bi mu ograničio manevarski prostor za poteze koje namjerava da povuče ili barem koje najavljuje, Vučić pokušava da sva zbivanja vezana za BiH uklopi u nekakav strukturisani politički proces.

– Da li bi to bio dijalog sa Bošnjacima, ili bi to bilo funkcionisanje institucija unutrar BiH, ostaje da se vidi. U svakom slučaju nedorečene su sve te incijative – kaže Sitarski.

Govoreći o srpsko-bošnjačkom dijalogu koji pominje Vučić, Sitarski kaže da treba vidjeti da li će se on desiti, ko će biti sagovornici sa bošnjačke strane, koji će biti format dijaloga i koje će teme biti na stolu.

On dodaje da se treba vidjeti koje će konkretne poteze Dodik pokrenuti i koja će onda reakcija zvaničnog Beograda biti i hoće li je, uopšte, biti.

– Čini mi se da se Vučić trudi da ne otkrije sve karte do kraja. Postupci Srbije prema dešavanjima u BiH u velikoj mjeri će biti određeni postupcima zemalja članica EU, SAD i Rusije – zaključuje Sitarski.

srpskainfo.com