Grad Trebinje
Region

Danas se u Hrvatskoj otvara most, vitalni nacionalni interes RS

Danas se otvara Pelješki most, najveći hrvatski infrastrukturni projekt finansiran iz fondova Evropske unije. Njime će se povezati kopno i Pelješac, a time i jug Hrvatske s ostatkom zemlje, javlja Index.

Most je dio projekta Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom. Vlada Hrvatske 2017. godine usvojila odluku o finansiranju toga projekta koja je vezana za izgradnju Pelješkoga mosta, projektnu dokumentaciju i sufinanciranje sredstvima Evropske unije. Ta je odluka bila predualov za realizaciju gradnje mosta i pristupnih cesta. 

No i prije toga, još u maju 2013. godine, Evropska komisija naručila je predstudiju izvodljivosti koja je pokazala kako je Pelješki most najbolje rješenje za povezivanje juga Hrvatske s ostatkom države. Uslijedila je prijava velikog projekta koju su izradile Hrvatske ceste, a potom je i vlada donijela odluku o finansiranju projekta Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom. Uslijedila je odluka EU komisije koja je s 357 miliona eura prihvatila finansirati projekt ukupno vrijedan oko 420 miliona eura.

Most je gradila kineska kompanija China Bridge and Road Corporation, a podizanjem posljednjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije most je 29. Ajula prošle godine potpuno spojen i proteže se od Komarne na kopnenoj strani do Brijeste na Pelješcu. Najvažniji je geostrateški projekt u Hrvatskoj. Nakon što se Most otvori, hrvatski teritorij biće prometno cjelovit. 

Pelješki se most, kako će se i službeno zvati, otvara danas u 20:15.

Program otvaranja Pelješkog mosta počet će, kako su najavili iz vlade, prigodnim izvođenjem budnice na samom mostu u 8 sati ujutro. Program će se nastaviti utrkom DU MOTION s početkom u 9 sati, a od 10 sati slijede nastupi lokalnih kulturno-umjetničkih društava. Najavljeno je i da će se posjetioci tokom cijelog dana imati prilike upoznati s bogatom kulturno-umjetničkom baštinom Dubrovačko-neretvanske županije. 

Rimac Nevera postat će prvi automobil koji će prijeći novi most, u završnici današnje cjelodnevne ceremonije

Za upravljačem će biti glavni inženjer Nevere Matija Renić, koji je stvaranje Nevere nadgledao od koncepta do stvarnosti.

S druge strane mosta, iz Brijeste, krenuće automobil u kojem će biti nekadašnji trostruki europski prvak na brdskim utrkama Niko Pulić.

Pelješki most vitalni nacionalni interes za RS

Narodna skupština Republike Srpske podržala je 2019.godine veto na odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine kojom se pokušalo zaustaviti gradnju Pelješkog mosta.

60 od ukupno 83 zastupnika glasalo je za veto koji je tada predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uložio na odluku što su je ranije donijeli njegov hrvatski i bošnjački kolega Željko Komšić i Šefik Džaferović.

U izjavi koja je u parlamentu Republike Srpske izglasana dvotrećinskom većinom, stoji da je ulaženje u spor s Hrvatskom oko Pelješkog mosta štetno za vitalni interes Republike Srpske.

Komentar