Grad Trebinje
Obrazovanje i nauka

Direktor BioNTecha o obećavajućoj vakcini protiv korone: Želimo poštenu podjelu u svijetu

Direktor BioNTecha Ugur Sahin, kompanije čiji tim stručnjaka stoji iza obećavajuće vakcine protiv koronavirusa, istakao je u intervjuu za njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) kako želi poštenu podjelu vakcine u cijelom svijetu.

U razgovoru za FAZ Sahin je pojasnio kako će funkcionisati postupak odobravanja BioNTechove vakcine protiv korone, ali i kada se mogu očekivati prve doze.

“Divno je što imamo tako pozitivne podatke iz treće faze kliničkog ispitivanja vakcine, ali odobrenje ili hitno odobrenje upotrebe vakcine je neophodan preduvjet da bismo mogli ljudima pružiti vakcinu. Procesi odobravanja paralelno se odvijaju u SAD-u i Evropi. Već smo predali velike količine dokumenata Evropskoj agenciji za lijekove (EMA) i vlasti su se već oglasile. U naredne dvije do tri sedmice planiramo im dostaviti i podatke o efikasnosti vakcine. EMA zahtijeva podatke u nešto drugačijem formatu od američkih vlasti”, kazao je Sahin.

Koliko brzo će biti odobrena upotreba vakcine, Sahin kaže kako ovisi o tome “koja pitanja će biti otvorena”. Prema njegovim predviđanjima, američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) bi mogla hitno odobriti upotrebu vakcine već sredinom decembra.

“Naš posao je da sada povećamo proizvodnju kako bismo mogli osigurati do 1,3 milijarde doza iduće godine. Za to je potrebno još puno ulaganja”, dodao je Sahin.

Direktor BioNTecha posebno je naglasio da je od velike važnosti osigurati poštenu raspodjelu vakcina.

“Pandemija je prisutna svuda u svijetu. U skladu s tim, trenutno se možemo samo fokusirati na ona mjesta gdje možemo dobiti dozvolu, a zatim tamo i dostaviti vakcine. Imamo razne ugovore sa SAD-om, Engleskom, ali i Evropom i pojedinim drugim zemljama. Pokušat ćemo osigurati doze za različite regije svijeta. Sve će se to promijeniti u 2021. kada će se naš proizvodni kapacitet znatno povećati. Očekujemo da ćemo u prvoj polovini 2021. godine moći isporučiti 200 miliona doza vakcina za Evropu i 100 miliona doza za SAD”, otkrio je Sahin.

Cijena ove vakcine će, kako kaže, varirati širom svijeta i bit će prilagođena ekonomskim standardima zemalja. Ipak, za određivanje cijene će biti presudna količina narudžbe. Na primjer, za narudžbu od 100 miliona doza cijena bi trebala biti nešto manja od 20 dolara po jednoj vakcini.

Kada je riječ o učinkovitosti vakcine, Sahin je rekao kako još nemaju podatke o tome koliko će trajati njen zaštitni učinak. U ovom trenutku, kaže, nemaju razloga misliti da bi se antitijela mogla dramatično smanjiti u roku od godinu dana.

Sahin se u intervjuu osvrnuo i na vakcinaciju djece kazavši da trenutno s vlastima pregovaraju da li će se u početku vakcinisati najmlađa populacija. Kako je kazao, djeci nije potrebno hitno vakcinisanje, iako postoje pojedinačni teški slučajevi za koje će biti potrebno osigurati prve doze.

Podsjetimo da je BioNTech vakcinu razvio u saradnji s američkom kompanijom Pfizer. Kako kaže Sahin, isticanje Pfizera u američkim medijima je stvar patriotizma, ali i sam Pfizer neprestano naglašava da vakcina dolazi iz laboratorija BioNTecha. U svakom slučaju, odobrenje vakcine će značiti transformaciju za nauku, zaključio je Sahin.

Povezane vijesti

Ovaj lijek bi zaraženima koronavirusom mogao ubrzati oporavak

admin

Sve dogovoreno, Torlak počinje proizvodnju vakcine Sputnjik V

admin

Kako su vakcine protiv kovida napravljene brzo?

admin

Oko 1.830 Trebinjaca primilo vakcinu, IMUNIZACIJA SE NASTAVLJA idućeg vikenda (Video)

admin

Osnivač firme koja je s “Pfizerom” razvila vakcinu otkrio kada očekuje da će korona biti pod kontrolom

admin

U Beograd stiže novih 100.000 ruskih vakcina “sputnjik”

admin