Grad Trebinje
Izdvojeno Region

Do sada su ga dobila tri patrijarha – Najviše odlikovanje Eparhije žičke vladici Atanasiju

Na praznik Roždestva Presvete Bogorodice, veličanstveni događaj koji je objavljivao ulogu Djeve Marije koja će postati ljestvica koja spaja nebo i zemlju, zajednicu u Vrnjačkoj banji je počastvovao svojim dolaskom Episkop žički g. Justin.

Ovo liturgijsko sabranje bilo je uveličano prisustvom umirovljenog Episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija (Jevtića) koji svojim znanjem, blagoslovom i neizmjernom ljubavlju napaja svaku zajednicu koju poseti.

Episkop Justin je odlikovao episkopa Atanasija visokim odlikovanjem Svetog Simona Monaha, kojim su do sada, kako je podsjetio episkop Justin, bili odlikovani samo tri patrijarha (srpski, aleksandrijski, antiohijski).

Odlikujući episkopa Atanasija, episkop Justin ga je nazivao jednim od najvećih mislilaca i teologa današnjice. Cjelokupan događaj je propraćen pojanjem Dostojan uznetim iz grla mnogobrojnih vjernika okupljenih oko svoje Crkve koji su osjećali neizmjernu radost što su bili u prilici da podijele uzvišen trenutak u životu Eparhije žičke.

Episkop Atanasije je zahvalio episkopu Justinu na ukazanoj časti i podsjetio da je i on sam osam mjeseci opsluživao Eparhiju žičku.

Takođe, istakao je značaj ličnosti Presvete Bogorodice, ukazao da je kroz Nju došao Hristos kroz kojeg nama svima dolazi usinovljenje Bogu. Naziva Bogorodicu Majkom Crkve koja se moli za sve nas i čijim molitvama se spasavamo. Podsjetio je da Crkva sveta živi i diše Duhom Svetim i da sve što se u njoj zbiva ne događa se bez blagodati Duha Svetoga.

Nakon Liturgije, bili smo poučeni iz riznice bogatog znanja oba episkopa, sa izvora mudrosti i očinskih savjeta, koji su donosili sobom ljubav i podstrek za dalje duhovno uzdizanje.

spc

Povezane vijesti

Premijer Crne Gore u Trebinju na promociji knjige o mitropolitu Amfilohiju i episkopu Atanasiju

admin

“UVIJEK JE BIO UZ NAS” Milinković poručuje da upokojenjem vladike Atanasija srpski narod ostaje bez jednog od oslonaca

admin

Vjernici se opraštaju od episkopa Atanasija

admin

Umirovljеni Episkop Atanasijе u tеškom opštеm stanju

admin