Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Dobro došli u 2023. godinu u Trebinju – mnogo zabave i nova poskupljenja

Osim pregršt zabavnih i kulturnih sadržaja, koje za praznike najavljuju iz Grada Trebinja, građane, kako sada stvari stoje, u novoj godini dočekaće i nova poskupljenja. 

Osim već najavljenih poskupljenja struje, na današnjem zasjedanju trebinjske Skupštine mogle su se čuti i najave o poskupljenju vode, a poskupiće i poreska stopa na nepokretnosti, te kumunalna naknada. 

Ako plate ostanu iste, novčanik građana će, izvijesno je, biti tanji.

Stopa nepokretnosti se se povećati sa 0,10 na 0,18 odsto, dok će komunalna naknada ići sa dosadašnjih 11 na 13 feninga. 

Lokalna opozicija u političkom maniru pita da li je u predizbornoj kampanji bilo priče o ovim poskupljenjima. 

“Pred izbore je bila jedna priča, poslije izbora sasvim druga”, primijetio je PDP-ov odbornik Saša Borjan. 

Direktor trebinjskog “Vodovoda” Miodrag Batinić naveo je da će već na prvim sjednicama Skupštine poslije Nove godine morati da zatraže korekciju cijene vode kako bi pokrili sve svoje troškove.

On danas nije mogao da precizira o kolikom povećanju cijene vode se radi, ali rekao je da ona neće biti veća od cijene vode u okruženju. A u okruženju je, prema podacima koje je Batinić iznio, situacija sljedeća – cijena vode u Gacku je 1,90 maraka, u Ljubinju jednu marku, u Bileći 1,30 maraka, u Herceg Novom 2,60 maraka, a u Dubrovniku blizu šest maraka. 

“Moram da kažem da će u cijeni vode biti i fiksni i varijabilni dio. Fiksni dio je za održavanje mreže i zamjene vodomjera, a varijabilni dio je za pokrivanje troškova poslovanja, gdje je i trošak radne snage. Redovna je praksa da za pokrivanje stavki poslovanja preduzeća zatraže poskupljenja cijena finalnih usluga. Što se tiče konkretno Vodovoda Trebinje, mi ćemo zatražiti poskupljenje vode. To je stvar metodologije koju ćemo izračunati”, naveo je Batinić, podsjećajući da je cijena vode u Trebinju sada 78 feninga plus PDV. 

Povećanje cijene vode će, kaže, značiti i povećanje standarda radnika. 

„Cilj reforme je uredno vodosnabdijevanje potrošača, niko ne želi da zavlači ruke u džepove građana. Uprava preduzeća će zatražiti novu cijenu, vidjećemo da li će voda biti skuplja, ako uspijemo da smanjimo naše troškove, cijena vode može da bude i jeftinija“, naveo je Batinić.

On je dodao da će se dio troškova javnih vodnih usluga subvencionisati licima u stanju socijalne potrebe, koji su na evidenciji Centra za socijalni rad, Crvenog krsta i sličnih ustanova.

U uvodnom obraćanju Sandi Zulić iz preduzeća „UNA konsalting“ je pojasnio da će se cijena vodnih usluga definisati kada se uključe svi troškovi poslovanja.

„Utvrđivanje metodologije je preduslov da preduzeće posluje pozitivno, i operativno i finansijski. Danas se ne može govoriti kolika će biti cijena vodnih usluga, tek kada se uključe svi troškovi, moći će se definisati cijena, koja može biti viša ali i niža. Neki ljudi ne mogu da plate ni sadašnjih 78 feninga po kubiku vode, i odluka o subvencionisanju dijela troškova za socijalno ugroženo stanovništvo će obezbijediti da i ti građani imaju dovoljno vode i da mogu uredno da izmiruju obaveze“, rekao je Zulić.

Skupština je danas usvojila odluku o utvrđivanju poreske stope za oporezivanje nepokretnosti na području grada Trebinja u 2023. godini, koja podrazumijeva povećanje poreske stope sa 0,10 na 0,18 odsto.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da oni koji imaju više stanova treba da plaćaju i veći porez.

„Prezentovali smo da četvoročlana porodica koja živi u stanu od 80 kvadrata ne plaća porez na nepokretnost. Nosilac domaćinstva je oslobođen za 50 kvadrata i svaki dodatni član po 10 kvadrata. Svi koji imaju više, kod njih će doći do određenih pomjeranja. Prijedlog je bio da stopa za privredu ostane na 10 posto“, rekao je Ćurić.

Odbijen je amandman PDP-a, po kojem bi građani sa prijavljenim mjestom prebivališta u Trebinju plaćali porez od 0,10 odsto.

Odluka o povećanju cijena komunalne naknade sa 11 na 13 feninga naći će se pred odbornicima u nastavku zajsedanja nakon skupštinske pauze i sasvim je izvijesno da će biti usvojena.

Nikolija Bjelica Škrivan/Direkt

Komentar