Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska

Dodik: Gdje je ubica Davida Dragičevića? Davor Dragičević: Dodik dobro zna ko su Davidove ubice

On je ocijenio da ne bi imao razloga da reaguje da je tužilaštvo radilo svoj posao

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je Tužilaštvu Republike Srpske da bi im bilo bolje da rade svoj posao za šta ih narod plaća i što je i on samo tražio od njih, “umjesto što troše energiju na pisanje saopštenja i pravdaju se za nešto što ne mogu opravdati”.

Na pitanje Srne da prokomentariše saopštenje entitetskog tužilaštva povodom njegovih navoda u vezi sa ubistvom načelnika Sektora kriminalističke policije prijedorske Policijske uprave Radenka Bašića, član Predsjedništva je naglasio da su oni ti koji po zakonu upravljaju i rukovode istragom, a ne Vlada i predsjednica RS.

– Pronađite počinioca, prevrnite zemlju, nađite saučesnike i nalogodavce, jer nemoć i oklijevanje mogu da proizvedu neželjene posljedice, često nepopravljive, jer kao što vjerovatno znate naivno bi bilo očekivati da će učesnici u ovom brutalnom zločinu dobrovoljno pristati da se nađu ispred pravdoljubivih sudija. Na kraju, vi morate biti spremni da istrpite upitnost i znatiželju javnosti. Od vas to, prije svega, očekuju građani, a ne da pišete isprazna saopštenja. Zato nemojte da trošite energiju prepirući se sa mnom – istakao je Dodik.

“Kuća za ubice”

On je ocijenio da ne bi imao razloga da reaguje da je tužilaštvo radilo svoj posao.

– Moja i obaveza svih rukovodećih ljudi u Republici Srpskoj jeste da u njoj umjesto pokušaja bilo kakvog zakona brutalnog nasilja, vlada sila zakona. Svako bezakonje i kriminal moraju biti blokirani instrumentima pravne države koja mora pokazati svoju efikasnost. Ono ne smije biti daleko od krivično-pravnih sankcija – istakao je Dodik.

On je upitao i gdje su počinioci ubistva Davida Dragičevića, te zašto mu sve češće govore da su neki iz Tužilaštva u sprezi sa narko kriminalcima i da li je to istina.

– Ako nije, zašto ste dozvolili da narod tako misli o tužiocima. Bio bih najsretniji da sam u prilici da Vam uputim čestitke na dobro obavljenom poslu. Građani su s pravom uznemireni, očekuju da institucije garantuju stabilnost i sigurnost a upravo ste vi prvi u toj borbi da se kazne oni koji to ugrožavaju – naglasio je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska ne smije i sigurno neće biti kuća za ubice.

Prestanite da se krijete iza udobnih pozicija

– Radite svoj posao i demantujte me. Prestanite da se krijete iza udobnih pozicija koje vam je zakon dao. Budite dio narodnog fronta za borbu protiv zla – poručio je član Predsjedništva BiH.

Podsjećamo, iz entitetskog tužilaštva danas su saopštili kako je Dodik iznio neistine i pokazao nepoznavanje osnovnih pojmova i procedura u postupanju ovlaštenih službenih lica i tužilaca u otkrivanju i gonjenju učinilaca krivičnih djela.

– Član Predsjedništva BiH u svojoj izjavi poziva se na informacije koje je navodno dobio iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, pa se samim tim postavlja pitanje ko je takve informacije plasirao i sa kojim ciljem, ali istovremno nameće i zaključak da je upravo plasiranje ovakvih informacija učinjeno s namjerom da se istraga skrene u pogrešnom pravcu, prikriju propusti određenih policijskih službenika, učinjeni prilikom provođenja mjera bezbjednosti načelnika Radenka Bašića, a za učinjene propuste okrive tužilaštva – naveli su, između ostalog, iz Tužilaštva Republike Srpske.

Davor Dragičević: Dodik dobro zna ko su Davidove ubice

Sutra dolazim u Sarajevo, očekujem adekvatnu reakciju Tužilaštva BiH, istakao je

Nakon današnje izjave člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika u kojoj pita Tužilaštvo Republike Srpske “gdje su počinioci ubistva Davida Dragičevića”, za portal “Avaza” je reagirao otac ubijenog Davida, Davor Dragičević. 

– Sasvim sigurno je da je Tužilaštvo RS u sprezi s narko klanovima Republike Srpske. 

Dodik je zaboravio da je upravo on u ovom entitetu odgovoran za sistem koji je on stvorio i koji je dozvolio da kriminci i ubice preuzmu institucije koje trebaju biti ključ uspjeha svake zemlje i sigurnosti svakog građanina, bez obzira na vjeru i naciju.

Milorad Dodik dobro zna, zato što je Siniša Kostrešević njemu dao informacije ko su ubice Davida Dragičevića i evidentno je da je u njemu prisutan strah. Zato sve ono što sam ja rekao, nadam se da će Tužilaštvo BiH to uskoro i potvrditi a to će imati nesagledive posljedice po RS, tačnije po njene ključne institucije a to su policija, tužilaštvo, sudstvo i nenarodna skupština RS – kazao je ogorčeni otac. 

Davor Dragičević je kazao da nikome neće biti nimalo ugodno “da se nađe u njihovoj koži kada Tužilaštvo BiH pokrene istragu”. 

– Samim pokretanjem istrage doći će Pravda za sve, i za Davida, i Dženana i za sve nerazriješene slučajeve. Sutra dolazim u Sarajevo, očekujem adekvatnu reakciju Tužilaštva BiH.

Milorad Dodik je upravu sve što je rekao ali mora izaći i reći da je on stvorio taj sistem i dozvolio tu tom sistemu, mafiji i ostalim, da preuzmu zakon su svoje ruke i da odlučuju o nečijem životu ili smrti.

Dragana Lukača držim najodgovornijim za otmicu, mučenje i ubistvo. I zato će entitet RS da plati veliku cijenu – zaključio je Davor Dragičević za portal “Avaza”.