Grad Trebinje
Region

Dodik i Lavrov o Dejtonu: Nema promjene bez saglasnosti svih

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim razgovarano o Dejtonskom sporazumu koji nije napravljen da bude promijenjen i ukinut bez saglasnosti svih strana u BiH – dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

 Mi smo dugo godina izražavali protivljenje međunarodnom intervencionizmu viskog predstavnika i zato tražimo danas da Kancelarija visokog predstavnika i on sam budu ukinuti – rekao je Dodik.

Dodik kaže da su tzv. Bonska ovlašćenja prevara i podvala i da PIK nije mogao bilo kome da da takva ovlašćenja. On je istakao da svi zakoni koje je nametnuo visoki predstavnik moraju da budu ukinuti.

Dodik je istakao da je na današnjem sastanku razgovarano o dobrim odnosima Republike Srpske i Rusije, te da je konstatovano da nema otvorenih pitanja. Dodao je da Srpska i Rusija imaju veoma dobru ekonomsku saradnju koja se realizuje kroz niz projekata.

On je naglasio da je čast što je Lavrov došao u Srpsku na godišnjicu potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Zahvalio je Rusiji na ulozi u kreiranju i dolasku do sporazuma, a posebno za podršku njegovoj implementaciji.

– Ta podrška je bila veoma važna i dovela je do toga da zaista znamo da u svijetu postoje oni koji su spremni da se drže potpisanog sporazuma – istakao je on.

Dodik je ponovio da Republika Srpska ne želi i ne prihvata članstvo u NATO.

– Republika Srpska ne prihvata ni da BiH ima komisiju za integracije sa NATO. To je naš stav jer Republika Srpska ne vidi dobrobiti od integracija sa NATO – rekao je Dodik.

Poručio je da se Srpska neće pridružiti sankcijama protiv Rusije, istakavši da Republika Srpska nije tražila nikakvu podršku za secesiju, za šta neki pokušavaju da je optuže.