Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Dodik: Imam najavu da će Šmit doći 3. avgusta i reći ću mu da nije relevantan za RS

Vjerovatno ću otići na taj sastanak i to će biti moj jedini sastanak s njim u institucijama, naveo je

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik (SNSD) izjavio je danas da ima najavu da bi 3. augusta u Predsjedništvo trebalo da dođe Kristijan Šmit (Christian Schmidt) te da će najvjerovatnije otići na taj sastanak i poručiti mu da za Republiku Srpsku nije relevantan.

– Što se tiče njegove uloge visokog predstavnika, koju su izmislili, ako ne bude potvrde u Vijeću sigurnosti, ne mislim da prihvatim saradnju sa Šmitom u bilo kom segmentu – poručio je Dodik.

Naglasio je da je sve drugo što se pokušava oko ovog pitanja neprihvatljivo za Republiku Srpsku, kako je to odlučila i Narodna skupština.

– Nemam problem da mu to kažem i daleko oštrije, imajući u vidu nepovjerenje koje mi imamo generisano stalim prisustvom Germana, koji su pokušavali da modeliraju ovaj prostor – rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska nema nijednog promila razloga da vjeruje visokom predstavniku bez obzira na to odakle dolazio, a pogotovo kad dolazi iz tog dijela svijeta.

– Taj dio svijeta je ovdje u dva navrata, u Prvom i Drugom svjetsklom ratu, nanio Srbima neprocjenjive gubitke. Njemačka je bila generator raspada bivše Jugoslavije, a sada se razotkrivaju događaji, uloga u vezi sa bombardovanjem i laži njihovog tadašnjeg ministra odbrane, koji je lagao njemačku javnost i parlament o tome da se na stadionu u Prištini nalazi logor koji prave Srbi – kazao je Dodik.

Kako je kazao, sve su to bile špekulacije i laži zbog koji Srbi moraju biti veoma direktni i sa stanovišta činjenica veoma okrutni.

– Nemam nijedan razlog da to sve ne kažem ni sada, ni u oči Šmitu. Vjerovatno ću otići na taj sastanak i to će biti moj jedini sastanak s njim u institucijama. Poslije možemo da se privatno srećemo u kafanama”, izjavio je Dodik.