Grad Trebinje
Republika Srpska

DODIK: NSRS treba povući sve saglasnosti date za nivo BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je za RTRS da bi Narodna skupština Republike Srpske trebalo da poništi sve što je izvan Ustava i Dejtonskog sporazuma, odnosno da povuče sve saglasnosti na odluke date ranije za nivo BiH i ukine njihovu primjenu.

– Već dugo vremena mislim da stvari moraju ići tako što ćemo u Narodnoj skupštini poništiti sve odluke i povući naše saglasnosti koje smo dali u prošlom vremenu, kao što je, recimo, saglasnost za vojsku i povući se iz te strukture, iz sporazuma o indirektnim porezima i povući se iz sporazuma o VSTS, jer vidimo šta rade gore. Takođe, treba poništiti postojanje SIPA na prostoru Republike Srpske, indirektnih poreza i svih tih institucija koje su nastale na tome – rekao je Dodik u intervjuu za RTRS.

Dodik je istakao da se potrebno vratiti na slovo Dejtona, odnosno izvorni Dejtonski sporazum.

Neophodno je, kaže, da Narodna skupština da rok Vladi od tri mjeseca da pripremi novo zakonodavstvo, da uspostavi službu indirektnih poreza Republike Srpske, Vojsku i VSTS Srpske, dodajući da je važno odbaciti nadležnosti Ustavnog suda, te sve zakone koje je visoki predstavnik ikada donio proglasiti nevažećim na prostoru Republike Srpske.

– Prihvatiti isključivo ono što piše u Dejtonu, to znači redukciju Savjeta ministara na tri ministarstva, predsjedavajući dva i da bude pomoćno tijelo Predsjedništva BiH i ništa više. Ukinuti primjenu zakona u Savjetu ministara na prostoru Republike Srpske i u nekom kondicionalu od par mjeseci izraditi novo zakonodavstvo na prostoru Srpske. Ukoliko to ne bude, treba ući u proglašenje nezavisnosti Republike Srpske na miran način – istakao je Dodik.

Komentarišući odluku Ustavnog suda BiH da šume ostaju u vlasništvu Republike Srpske dok se ne donese zakon na nivou BiH, Dodik je poručio da taj zakon nikada neće biti donijet na nivou BiH.

– To je nešto što muslimani traže 20 godina. Kada smo razgovarali o imovini to je bio zahtjev, da se prvo na nivou BiH sva imovina tamo evidentira, a onda bi mi morali da čekamo njihovu blagonaklonost, pa da oni nešto kažu. To nije samo ta priča. To je urušavanje Ustava. To je urušavanje naših prava – istakao je Dodik.

Dodik je istakao da nema nikakvog smisla uvažavati Ustavni sud BiH koji ovako presuđuje, koji mijenja čak i svoje ranije donesene odluke.

RTRS