Grad Trebinje
Region

Dodik optužio Britance da stoje iza protesta u Srbiji

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je juče da je veoma jasno da se dvije nezapamćene tragedije u Srbiji, u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u Mladenovcu, u kojima su žrtve bili djeca i mladi ljudi, zloupotrebljavaju i koriste za eliminisanje vlasti predsjednika Aleksandra Vučića.

„Protesti u Srbiji jasno govore šta je njihov cilj, a to je iskorišćavanje tragedija i masovnih ubistava mladih ljudi, da bi posredstvom ulice, protestima, Aleksandar Vučić bio sklonjen sa vlasti“, kazao je Dodik za novinsku agenciju Srna.

Dodao je da je uveren da su i u Srbiji, kao što su ranije bili u RS, isti mentori – pripadnici britanske obaveštajne službe.

Prema njegovim rečima, dešavanja u Srbiji liče na ono što je Republika Srpska prošla u bliskoj prošlosti, kada je još nerazašnjena smrt mladića Davida Dragičevića iz Banjaluke „zloupotrebljavana duži period za obračun sa vlašću u RS“.

„Mi smo prošli nešto slično sa grupom ’Pravda za Davida’ iza koje je stajala opozicija u Republici Srpskoj i britanska obaveštajna služba. Ta služba je očigledno umešana i u ove nemile događaje poslednjih dana u Srbiji, proizvodeći dezinformacije i strah i praveći društveni ambijent u kome preovlađuje ekstremističko ponašanje protiv aktuelne vlasti“, ocenio je Dodik.

Dodao je da je „ubeđen da su inspiratori i proizvođači i ovog nereda u Srbiji Britanci, odnosno njihove tajne službe sa svojim saradnicima iz Srbije“.

Dodik je istakao da je „monstruozno vršljanje stranih službi“ po ovim prostorima koje, slično kao što su i njemu radile, pokušavaju na Vučića da prebace odgovornost za tragična dešavanja u školi „Vladislav Ribnikar“ i u Mladenovcu.

„Zato sam uvjeren da su mentori isti, scenario isti i cilj isti – rušenje vlasti i destabilizacija Srbije. Bilo čiji nedužni život i bilo koja tragedija ne mogu i ne smeju biti zloupotrebljavane i korištene kao platforma za politički obračun sa bilo kim“, naveo je on.

Ocijenio je da „te gnusne zloupotrebe tragedija neće prestati dok se ne uništi strani obaveštajni epicentar u Beogradu“.

Komentar