Grad Trebinje
Hercegovina

Dodik pozvao Srbe da se okupe oko zajedničke liste u Mostaru

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik pozvao je Srbe u Mostaru da podrže zajedničku listu “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar” kako bi u Gradskom vijeću konačno imali svoje autentične predstavnike.

“Naša namjera je da animiramo Srbe da se uključe i daju svoj glas onima koji okupljaju autentične predstavnike da bi smo imali svoje predstavnike i da sa partnerima pregovaramo o učešću u vlasti”, rekao je Dodik novinarima u Mostaru nakon sastanaka sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Dodik je rekao da će SNSD razgovarati sa svim političkim akterima o izborima u Mostaru, podsjetivši da Srbi nisu učestvovali o dogovorima o izborima u ovom gradu, ali da su prihvatili predložene uslove i da sada treba dogovarati niz tehničkih stvari.

Lider SNSD-a je izrazio zadovoljstvo rezultatima lokalnih izbora u ostalim opštinama u BiH, dodajući da su dvije stranke zadržale primat najvažnijih partija u svome narodu.

On je naveo da je kandidat SNSD-a za načelnika opštine Derventa, nakon prebrojavanja glasova iz odsustva, prešao u vodstvo, što će dodatno osnažiti poziciju stranke.

“Nakon ovih izbora usmjereni smo na Mostar. Važno je da se izbori u Mostaru održe u fer i poštenim uslovima i da ljudi glasaju”, rekao je Dodik.

On je istakao da je SNSD sačinio zajedničku listu i da ima ambiciju da bude “vidljiv” u Mostaru.

“Imamo ambiciju da budemo vidljivi u Mostaru i da pokušamo nešto uspjeti, ako ne onda ćemo dogovarati sa partnerima kako ćemo nastupati. Ovo moraju biti fer i pošteni izbori”, poručio je Dodik.

Upitan da prokomentariše izjave visokog predstavnika u BiH Vlentina Incka, Dodik je poručio da je o Incku već rekao sve što je imao i da je naziv na ploči Univerziteta na Palama pitanje te institucije.

“Više je napravio zla nego koristi. Možda je na početku bilo koristi, ali su napravili kasnije koncept suprotan Dejtonu. BiH se može jedino graditi na konstitutivnosti tri naroda”, poručio je Dodik.

On je naglasio da Savjet za sprovođenje mira u BiH /PIK/ samo sjedi i razmatra stvari koje se njih tiču i da već godinama ne čita njihov komunike.

“Odavno su prestali da upravljaju zemljom kako su naučili i više nema stranog centra koji može da pretenduje da bude poslušan”, rekao je Dodik, naglasivši da je PIK strano tijelo u političkom sistemu BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da je došlo vrijeme da se transformiše kancelarija visokog predstavnika u BiH.

On je naveo da je na sastanu delegacija SNSD-a i HDZ-a bilo govora o rezultatima lokalnih izbora u BiH, o lokalnim izborima u Mostaru, ali i o radu Savjeta ministara i usvajanju budžeta institucija BiH za narednu godinu.

Čović je naglasio da dvije stranke aktivnosti na velikom broju važnih pitanja vode zajedno.

Delegaciju SNSD-a, koju je predvodio Dodik, činili su i član Izvršnog komiteta Zoran Tegeltija, generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Mostar Mladen Krnjeušić.

U delegaciji HDZ-a BiH, osim Čovića, bili su i član Predsjedništva HDZ-a BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slaven Zeljko i nosilac liste HDZ-a BiH za Gradsko vijeće Mostara Mario Kordić. 

SRNA