Grad Trebinje
Izdvojeno Region

DODIK VRUĆA TEMA Njemačka predlaže ekonomsku izolaciju Srpske, ali i preraspodjelu EU fondova za BiH

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Njemačke Kristofer Burger govorio je o planovima njemačke diplomatije i ministarke Analen Berbok kada je riječ o eventualnom uvođenju sankcija za Milorada Dodika i vlasti u Republici Srpskoj.

Na konferenciji za medije novinari su pitali Burgera o tome šta se konkretno razmatra kada se govori o eventualnim sankcijama za Milorada Dodika.

– Analena Berbok je nakon sastanka u ponedjeljak rekla da EU mora poslati jasan signal protiv pokušaja odvajanja od BiH, te da se osigura da destruktivna politika Dodika i RS ne prođe bez posljedica. Ona predstavlja oštar i opasan napad na jedinstvo BiH i na Dejton. Zato nam je jasno da mi nećemo sarađivati s entitetom koji aktivno radi na uništenju BiH, a radimo i na nivou Evropske unije kako bismo preraspodijelili sredstva projekata koja su namijenjena Bosni i Hercegovini – naveli su iz Ministarstva spoljnih poslova Njemačke.

Burger je naglasio kako se unutar Evropske unije razmatraju i mjere protiv pojedinaca koji dovode u pitanje teritorijalni integritet BiH.

– U bliskom smo kontaktu s partnerima u EU, ali i sa Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom. To su teme o kojima se sada vode rasprave kako bi se stavio jasan znak “Stop” na takve neprihvatljive tendencije. Naravno, kada će se donijeti takve odluke ne ovisi samo o Saveznoj vladi Njemačke, već se tiče i koordinacije s evropskim partnerima – izjavio je Burger.

O mogućim ekonomskim sankcijama i o tome šta bi one mogle podrazumijevati govorio je i visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, koji je naglasio kako sankcije nisu jedini instrument djelovanja.

– Zamislivo je i da se uslovi svaka uplata koja stiže u BiH ili u neku od njenih institucija – kaže Šmit.

Podsjetimo, bivši ministar spoljnih poslova Njemačke Haiko Mas prvi je nametnuo priču o uvođenju svojevrsnih ekonomskih sankcija RS. U nedavnom intervjuu za Klix Mas je izjavio kako Njemačka ne može sjediti skrštenih ruku dok vlasti u RS provode secesionističke aktivnosti.

– Njemačka pruža najveću bilateralnu podršku Bosni i Hercegovini. Sasvim je jasno: mi niti možemo niti hoćemo usmjeravati novac njemačkih poreskih obveznika u entitet koji aktivno radi na uništavanju Bosne i Hercegovine kao države. A razmislićemo i o pojedinačnim mjerama protiv onih koji dovode u pitanje teritorijalni integritet ove zemlje – pojasnio je tada Mas, piše Klix.