Grad Trebinje
Hercegovina

“DONCIMA U ČAST” Svečana akademija povodom 100 godina od dolaska Donskog kadetskog korpusa u Bileću

Svečana akademija “Doncima u čast”, povodom 100 godina od dolaska Donskog kadetskog korpusa u Bileću, održana je sinoć u tom gradu, odakle je poručeno da su srpski i ruski narod bratski kroz vijekove i da će tako uvijek ostati.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović zahvalio je organizatorima akademije u Bileći što su na taj način sačuvali stogodišnje sjećanje na trenutak kada su časni i gostoljubivi Hercegovci primili svoju braću iz Rusije koji u tom trenutku nisu imali kud.

– To su bili ruski dječaci, kadeti, stradalnici i njihovi profesori koji su poslije nesrećnog građanskog rata u Rusiji morali da odu u bijeli svijet u neizvjesnost – rekao je on.

Milunović je naveo da je u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu, kada Rusija nije bila toliko institucionalno moćna, 700 braće Rusa ratovalo sa srpskom vojskom za slobodu, a 37 ih je položilo život za odbranu Republike Srpske.

Ministar je podjestio da je ustanovljen Dan ruskih dobrovoljaca u Republici Srpskoj, koji se obilježava svake godine 12. aprila kod spomenika u Višegradu koji je podignut njima u čast.

Luka Petrović, generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske”, koja je generalni sponzor trodnevne manifestacije “Doncima u čast”, izrazio je zadovoljstvo što je to preduzeće podržalo ovaj događaj na inicijativu Miodraga Ljuma Hrnjeza, koji je ratni vojni invalid i sa puno energije organizuje događaje značajne za Bileću.

U programu akademije učestvovala je prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Žigon, zatim Crkveni hor “Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški” iz Trebinja, muzičke škole iz Trebinja, Gacka i Nevesinja, Etno-grupa “Simonida” iz Nevesinja, te mnogi drugi umjetnici iz Bileće i Hercegovine.

SRNA