Grad Trebinje
Izdvojeno Region

DPS u Nikšiću zadržala rejting, preraspodjela prosrpskog biračkog tela

Na lokalnim izborima u Nikšiću koalicije oko Demokrata i Demokratskog fronta (DF) imaju većinu za formiranje nove lokalne vlasti u tom gradu dok je koalicija oko Demokratske partije socijalista (DPS) uspela da zadrži rezultat koji je osvojila na parlamentarnim.

Konačni rezultati izbora koje je saopštio Centar za monitoring (CEMI) pokazuju da je došlo do preraspodele prosrpskog biračkog tela, koalicija DF-a osvojila je oko 6.000 glasova manje nego na parlamentarnim dok je koalicija oko Demokrata dobila 4.000 glasova više. Koalicija oko DF-a ima oko 26 odsto glasova a oko Demokrata 23 odsto.

Izbori u Nikšiću bili su prva provera rejtinga stranka nakon što je na parlamentarnim izborima 30. avgusta vlast nakon 30 godina izgubila DPS predsednika Mila Đukanovića.

Analitičari ocenjuju da su se glasovi DF-a prelili na Demokrate i novoosnovani Narodni pokret biznismena Miodraga Dake Davidovića koji je osvojio oko 1.500 glasova ili oko 3,3 odsto.

Koalicija oko DF-a važi za blisku srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću dok je koaliciju oko Demokrata podržao premijer Zdravko Krivokapić i indirektno episkop Srpske pravoslavne crkve Joanikije.

Analitičari ocenjuju da je upravo tolika – (u procentima je koalicija oko Demokrata oko devet odsto dobila više nego na parlamentarnim izborima) realna snaga premijera Krivokapića i SPC u Crnoj Gori.

Krivokapić je na parlamentarnim izborima bio nosilac liste oko DF-a ali se u međuvremenu od njih distancirao i približio Demokratama i URA Dritana Abazovića.

URA Dritana Abazovića je na lokalnim izborima zadržala rezultat od parlamentarnih ali njihov glas nije potreban za formiranje lokalne vlasti u tom gradu kao što je bio slučaj na parlamentranim. Ta stranka ima oko 4,5 odsto glasova. Abazović je rekao da ne vidi razlog da „trče da formiraju vlast, ali da su tu“ ako zatrebaju.

DPS predsednika Mila Đukanovića je uspela da zadrži rezultat sa parlamentarnih. Zajedno sa Socijaldemokratama (SD) sa kojima je išla u koaliciju osvojila je otprilike isti broj glasova kao što su te dve stranke ukupno osvojile na parlamentarnim kada su išle odvojeno. Ta koalicija je pojedinačno najača sa oko 40,5 odsto osvojenih glasova.

Takav rezultat analitičari ocenjuju kao veliki uspjeh, jer u avgustu nakon 30 godina DPS izgubila vlast na nacionalnom nivou a glasovi im se u međuvremenu nisu rasuli.

Najveći gubitnik izbora je Socijaldemokratska partija (SDP) koja je osvojila nešto manje glasova nego na parlamentarnim ali nije uspela da pređe census.

Izbori u Nikšiću daleko prevazilaze lokalni značaj jer su prvi od 30. avgusta, kada je na parlamentarnim izborima Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića posle 30 godina izgubila vlast. Održani su u senci tenzija i optužbi za direktno mešanje Srbije i pružanje podrške DF-u.

Nikšić je drugi po veličini grad u Crnoj Gori, rodni je grad predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, suštinski je središte i Srpske pravoslavne crkve (SPC) koja je na parlamentarnim izborima imala veliku ulogu u smeni vlasti Đukanovićevog DPS-a, organizujući višemesečne protestne litije zbog Zakona o slobodi veroispovesti.