Grad Trebinje
Izdvojeno Region

Izbori u Nikšiću – najvažniji ispit nove vlasti u Crnoj Gori

Posle revolucionarnih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, na kojima je 30. avgusta 2020. godine, nakon tri decenije svrgnut DPS Mila Đukanovića, sutra se očekuju lokalni izbori u Nikšiću, koji su pod lupom čitavog regiona. Kampanja je uzavrela, kandidatima nove vlasti stižu svakodnevne pretnje, tenzije rastu, a ovi izbori biće za vladajuću koaliciju Crne Gore, do sada najvažniji ispit.

“Lokalni izbori u Nikšiću važni su motivaciono i suštinski. Evo zašto, ukoliko bi kojim slučajem DPS dobio većinski podršku, to bi bilo ohrabrenje za državni nivo i eventualno njihov pokušaj produbljivanja političke krize kako bi se organizovali prevremeni parlamentarni izbori. Ipak za novu državnu vlast, bi pobeda antiDPS snaga bila vetar u leđa” objašnjava za Nova.rs Mila Radulović, generalna sekretarka Društva profesionalnih novinara Crne Gore.

Ona naglašava da suštinski, DPS veštački vrši vlast u Nikšiću već godinama.

“To se dešava od kako gube na lokalnim izborima i pada im podrška. Najpre su to mogli, omogućeno im je, političkom korupcijom, a zatim zbog bojkota tadašnje opozicije na lokalnim izborima” kaže Radulović.

Najvažniji izbori posle parlamentarnih

Vladimir Pavićević, direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije smatra da su nikšićki izbori važni, jer su prvi izbori koji se u Crnoj Gori organizuju nakon što je DPS Mila Đukanovića razvlašćen na parlamentarnim izborima prošle godine.

“Na tim izborima će se videti koliki pad beleži Đukanovićev DPS i kakvo je novo prolazno vreme partija koje čine novu vlast. Nikšički izbori će biti i provera političkog uticaja koji će u crnogorskoj politici imati ti ljudi. Pošto će Milo Đukanović ostati predsednik partije uprkos teškom izbornom porazu prošle godine na parlamentarnim izborima, deluje kao da je DPS odlučio da promoviše svoje poraze. Otud mnogi analitičari prognoziraju dalji pad uticaja te stranke i razvlašćivanje DPS-a i u Nikšiću” kaže za Nova.rs Pavićević.

On navodi da je naišao period očiglednog slabljenja političke snage Mila Đukanovića i njegove partije.

“I izbori u Nikšiću sutra, a potom i u Herceg Novom na proleće, biće prilika da se provere ove procene” zaključuće Pavićević.

Povezane vijesti

Abazović: Danas je upokojen kriminalni karakter Đukanovića

admin

Građanski pokret URA poslao poruku DPS-u

admin

Abazović: Kriminal u Crnoj Gori više nema državnu zaštitu

admin

Premijer Crne Gore u Trebinju na promociji knjige o mitropolitu Amfilohiju i episkopu Atanasiju

admin

Krivokapić: Vlada veliko razočaranje za treće strane jer su mislile da bi moglo doći do promjene spoljnopolitičkog kursa

admin

Eparhija ZHiP upisana u Jеdinstvеnu еvidеnciju vjеrskih zajеdnica CG

admin