Grad Trebinje
Region

Dr Pavlović o obaveznoj vakcinaciji medicinara: Kolege neće da se vakcinišu, a onda me zovu u ponoć kada se razbole

Dr Vladan Pavlović, šef odeljenja onkologije u Opštoj bolnici u Ćupriji, koji se, zbog obostrane upale pluća usled korona virusa, skoro mjesec dana borio za život u KBC “Dragiša Mišović” kaže za Kurir da ne razumije kolege koji odbijaju vakcinaciju.

On se, takođe, kao i brojni drugi ljekari u Srbiji slaže sa idejom da bi vakcinacija zdravstvenih radnika trebalo da bude obavezna.

– Ja, koji sam preležao koronu, sam jedva čekao da dođe vakcina, jer je to jedini način da se spasimo. Nema nikakvog opravdanja da se to ne uradi. Ne razumijem nikoga ko odbija vakcinaciju, a posebno ne zdravstvene radnike. Znam i kolege i pacijente koji nisu hteli da se vakcinišu, pa su me onda kada su se razboljeli u ponoć zvali da im pomognem. To je skroz neozbiljno, ne znam zašto je uopšte potrebno ikoga ubjeđivati da se vakciniše – kaže dr Pavlović, koji podseća da je samo u bolnici u kojoj on radi nekoliko zdravstvenih radnika umrlo od korone, a na desetine je bilo zaraženo.

Inače, italijanska vlada saopštila je prošle nedelje da će svi zdravstveni radnici u Italiji morati da se vakcinišu protiv korona virusa.

U dekretu koji je odobrio kabinet premijera Marija Dragija kaže se da su zdravstveni radnici, uključujući farmaceute, “u obavezi da se vakcinišu”, a oni koji to odbiju mogli bi da budu suspendovani sa posla bez finansijske nadoknade do kraja godine, piše Kurir.

– Cilj mjere je da što više zaštitimo medicinsko i nemedicinsko osoblje, kao i one koji rade u okruženju gdje se mogu zaraziti – navodi se u saopštenju vlade, a prenosi Rojters.