Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska Video

Država oduzela privatno zemljište Butulijama i Parežanima i dala privatniku za solarnu elektranu (Video)

Nakon što je presjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izdao riješenje kojim se porodicima Butulija i Parežanin oduzima zemljište, a koje se dodjeljejuje privatnoj kompaniji, Butulije i Paraženi danas nisu dopustili predstvanicima republičke Geodetske uprave i Pravobranilaštva da uđu na njihova imanja.  

Butulije i Parežani trebali bi ostati bez oko 30 hiljada kvadratnih metara zemljišta na teritoriji opštine Bileća jer je Vlada Republike Srpske izdala Riješenje kojim im se njihova zamlje oduzima i dodjeljuje privatnoj firmi za izgradnju solarane elektrane.

Kako kaže narodni poslanik iz Trebinja Branko Butulija, kojem bi na ovaj način trebalo biti oduzeto 7.000 kvadratnih metara, njegovi rođaci, komšije i on odbili su da daju svoje zemljište za naknadu od marku i po po kvadratnom metru, a onda je predsjednik Vlade Radovan Višković izdao Riješenje  kojim im se ta zemelja oduzima bez ikakve naknade.

-Ovdje su danas pokušali nasilno da uđu u naš posjed koje je Vlada proglasila od opšteg interesa da bi dali privatnoj firmi Hamovića i bez ikakve naknade i pošto je proces na sudu oni su rekli da sudska ne odgađa to. To je jedno nasilje koje je neviđeno i u tursko vrijeme. Šta sada dalje možemo očekivati, danak u krvi, vrijeme kada će nam otimati sestre, kćerke, da odvode u hareme, moćnici, tajkuni, odrođena Vlada, odrođena država od ovog naroda”, kazao je Branko Butulija.

Butlija kaže i da se to godinama u zemljišnim knjigama vodilo kao oranica, ali da se sada pojavilo da se radi o pašnjaku 4 klase kako bi se proglasilo bezvrijednim. 

-Moj djed i baba, otac i majka su ovo radili godinama i vjekovima i ja radim skoro 60 godina zadnjih, ja sam se sa ove parcele školovao, tu su moji roditelji proliojevali znoj i oni su došli da uzmu bez naknade. Ja ne želim novbac, ja želim da mi daju adekvatnu kvadratu oranice kao što se vodi ovdje a i to su napravili kriminal. Zmeljišto knjižni izvadak gdje se vodi oranica 100 godina oni su sada falsifikovali i pretvorili u livadu, pašnjak 4 klase kako bi poptbni podcijenilo to imanje”, dodao je.

Predstvanci republičke Geodteske uprave i Pravobranilaštva koje smo zatekli pred posjedima Butlija nisu željeli stati pred kamere.

Povezane vijesti

VUKANOVIĆ DOMINIRA Hercegovački poslanici shvatili značaj društvenih mreža

admin

Komentar