Grad Trebinje
Izdvojeno Region

Dubrovnik: Sutra počinje vakcinacija protiv korone; U BiH niko ne zna kada stiže vakcina

Vakcina je preuzeta u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Rockefellerova 12 u Zagrebu, kada je krenulo prvo vozilo koje je krenulo prema Dubrovniku. U 9:00 sati utovareno je zadnje vozilo koje je krenulo prema svome odredištu. Vakcina je prevezena u 20 gradova u 20 županija.

Prevoz vakcine je kroz sve etape pratila policija uz angažman interventnih jedinica policije policijskih uprava, kako bi nastavak dostave do mjesta isporuke prošao u najboljem redu. Policijske su uprave bile u stalnom međusobnom kontaktu kako bi se izvršio pravovremeni prihvat vozila sa vakcinom bez zadržavanja i stajanja.
 
Vakcina se distribuirala županijskim zavodima koji će organizovati vakcinaciju korisnika domova za starije, zdravstvenog osoblja koje radi s oboljelima od COVID-19 i radnika hitne medicine. Za sada to je simbolična količina vakcine koje se dostavlja svim zemljama članicama EU čime počinju Evropski dani vakcinacije 27., 28. i 29. decembra. Nakon toga svake sedmice stižu nove doze što je u skladu sa planom.
 
Hrvatska je dosad naručila 5,6 milona doza vakcine od raznih proizvođača za prvu fazu vakcinacije te dodatnih 300.000 doza za kraj 2021. godine, kako bi se osigurao kontinuitet snabdijevanja vakcinom za slučaj da bude potrebno sezonska vakcinacija svake godine. Hrvatska učestvuje u zajedničkoj nabavci vakcine protiv COVID-19, koju provodi Evropska komisija i vakcina će biti dostupna u Hrvatskoj u isto vrijeme kad i u drugim zemljama Evropske unije. Nabavka se ugovara s više proizvođača i postupci još traju, stoji u saopštenju MUP-a. 

Inače, kako su izvijestili iz Opšte bolnice Dubrovnik, prve doze vakcine sutra će primiti zdravstveni radnici. 

Vlasti Bosne i Hercegovine ne znaju ni kada stiže vakcina

Vlasti u Bosni i Hercegovini (BiH) ne znaju kada će u ovu državu stići prve vakcine protiv korona virusa. Nagovještaj je prvo tromjesečje 2021. godine, ali preciznog datuma nema.

Novac je uplaćen za nabavku vakcina putem Globalne alijanse za vakcinaciju (GAVI), u okviru Mehanizma za globalni pristup vakcinama za sprјečavanje COVID-19 (COVAX), u kojem učestvuje 186 država svijeta.

Dubrovački dnevnik/gradtrebinje.com