Grad Trebinje
Republika Srpska

Dwelt pobijedio Lanako na sudu, Elektroprivreda odahnula

Banjalučka IT kompanija Dwelt razvila je, u slobodnom prevodu, glavni sistem preduzeća koje upravlja energijom, pod nazivom “Platforma X”, X core sistem.

Elektroprivreda Republike Srpske učinila je iskorak ka globalnom tržištu raspisujući javni poziv. Posao da pomogne nacionalnoj kompaniji da se transformiše i da omogući lakše predviđanje potrošnje i time poveća prihod od izvoza električne energije dobija upravo IT kompanija Dwelt.

Saradnja Dwelta sa Elektroprivredom odvija se kroz razvoj i implementaciju core softverskog sistema za direkciju za snabdijevanje električnom energijom i omogućava Elektroprivredi upravljanje sa više od pola miliona kupaca. Prvi put u regiji nakon razdvajanja distribucije i snabdijevanja prvi obračun je urađen bez obračunskih grešaka i bez kašnjenja, pohvalio se Dwelt svojevremeno na SET-u u Trebinju.

Međutim, Lanako, inače dugogodišnji samostalni igrač u IT sektoru, žalio se Kancelariji za razmatranje žalbi BiH na ugovor između Elektroprivrede i Dwelta navodeći da je prva nezakonito sprovela pregovarački postupak, te da je Lanaku jedini interes da u ovoj javnoj nabavci učestvuju na zakonit način, piše ATV.

ATV navodi da ništa ne bi bilo sporno osim činjenice da kompanija Dwelt o navedenom procesu nije znala ništa do momenta dobijanja Rješenja Kancelarije za razmatranje žalbi BiH kojim se usvaja žalba Lanaka. Dodaje se da Dwelt nije bio stranka u postupku i nije bio u prilici da dokazuje ili osporava navode.

Nakon toga u Dweltu su pokrenuli prijedlog za obnovu postupka i iako Kancelarija uglavnom priznaje svoje propuste, kao i činjenicu da ova kompanija nije imala priliku da se u sporu izjasni, tvrde da proces ne mogu ponoviti.

Dwelt se odlučio za institucionalnu borbu kroz sudski spor. To je bio Dweltov odgovor na, kako kažu, pritiske i prijetnje kojima su bili izloženi od kada su dobili navedeni posao.

Međutim, Dwelt dobija odluku kompanije Lanako kojom odustaju od žalbe. U njihovoj izjavi stoji kako oni neće podnositi odštetni zahtjev, neće tražiti da se izvrši rješenje Kancelarije za razmatranje žalbi koje predviđa da se ponovi postupak.

Sudski proces koji je Dwelt podnio protiv Kancelarije za razmatranje žalbe u tom periodu bio je u toku, a epilog dobija 21. januara. Sud BiH donio je odluku kojom se uvažava tužba Dwelta protiv Kancelarije za razmatranje žalbi, te se poništava njihovo rješenje. Navedenim rješenjem je bila nepravosnažno poništena tenderska dokumentacija i odgovarajući ugovor za nabavku softverske platforme za podršku snabdijevanju električnom energijom za 500.000 kupaca, a po žalbi Lanaka.

Povezane vijesti

“Struja će biti sve skuplja ali POSTOJI NAČIN kako umanjiti račune”

admin

Radnicima u elektroenergetskom sektoru povećane plate

admin

Skoko: Poskupljenje struje biće čim prođu izbori

admin

Nema poskupljenja električne energije u Srpskoj

admin

“Nema štete po Elektroprivredu RS” Donesena odluka o dokapitalizaciji “Hidroelektrana na Trebišnjici”, na sjednici bio i Vukanović

admin

Zajednička komisija za koncesije BiH nije ni blizu odluke o HE “Buk Bijela”: Siguran samo datum sjednice

admin