Grad Trebinje
Hercegovina

Zajednička komisija za koncesije BiH nije ni blizu odluke o HE “Buk Bijela”: Siguran samo datum sjednice

Zajednička komisija za koncesije BiH, kojoj je povjereno rješavanje spora unutar zemlje u vezi sa izgradnjom hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” zasjedaće u srijedu i pokušati da donese odluku i to dan prije roka koji je dao Ustavni sud u Sarajevu.

Kamen temeljac za HE “Buk Bijela” položili su premijeri Srpske i Srbije u maju, a od kada je otkriveno da su odlučne da završe taj projekat, za koji se ideja rodila polovinom šezdesetih godina prošlog vijeka, ne prestaju reakcije, prije svega Bošnjaka.

Ustavni sud BiH je u julu, odlučujući o zahtjevu koji su potpisala 24 člana Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rješavanje spora između BiH i Srpske u vezi sa projektom HE, koji zajednički nastoje da sprovedu u djelo Srpska i Srbija, donio djelimičnu odluku o dopustivosti i meritumu. Komisiji za koncesije BiH je naloženo da, u svojstvu Zajedničke komisije, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja odluke riješi sporna pitanja nastala u vezi s dodjelom koncesija. Zajednička komisija, u kojoj su rješenjima predloženi članovi iz komisije sa nivoa BiH i iz Republike Srpske, treba da, prema odluci, stav zauzme do 28. oktobra, a trenutno niko se ne usuđuje da daje bilo kakve prognoze, jer posao od početka prate razne opstrukcije.

Predsjedavajući Zajedničke komisije Milomir Amović je za “Glas Srpske” potvrdio da je sjednica zakazana za srijedu i da postoji okvirni dogovor da svi dođu, kako bi mogli da rade. Spor koji je pred Sudom BiH pokrenuo Mensur Šehagić, član Komisije za koncesije iz reda bošnjačkog naroda sa teritorije Srpske u vezi sa rješenjem o imenovanju zajedničkog tijela, još nije završen, a Amović ističe da komisija sprovodi svoje aktivnosti.

– Izdato rješenje je pravosnažno. Do sada smo radili po radnim grupama i sastancima, ali se odluke donose na sjednici. Zato zakazujemo sjednicu da bismo donijeli odluku na osnovu dosadašnjeg rada. Postoji neki dogovor da budemo svi na sjednici, ali dok ne počne, ništa ne znamo – kaže Amović.

Govoreći o proceduri, naglasio je da se odluka donosi većinom glasova od prisutnih članova te ponovio da svih sedam članova mora biti prisutno da bi sjednica mogla biti održana, po zakonu i poslovniku.

Potvrdio je i da su tražili od Ustavnog suda BiH produženje roka, jer im je odluka stigla u vrijeme godišnjih odmora pa nisu mogli odmah tome da se posvete, ali da iz te pravosudne institucije još nije stigao odgovor na taj zahtjev.

 – Zbog toga smatramo da je rok ostao 28. oktobar i tada ćemo obavijestiti Ustavni sud šta smo uradili. Ako ne bude odluke kod nas, vjerovatno se to vraća sudijama – zaključio je Amović.

Komisija za koncesije broji sedam članova, uključujući predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg, od kojih po tri imaju prebivalište u FBiH i Srpskoj i jedan član ima prebivalište u Brčko distriktu BiH.

Konkurs

Iako prema zakonu treba da ima sedam članova, Komisija za koncesije na nivou BiH trenutno broji četiri člana, jer su ostalima mandati isticali od 2008. do 2015, a i četvorici koja su ostala mandati su, takođe, istekli. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH prije nekoliko dana je poništilo raspisani konkurs za izbor i imenovanje sedam članova komisije, jer nije primljena nijedna prijava iz Brčko distrikta. Za “Glas” su potvrdili da će novi konkurs biti raspisan kada budu stečeni uslovi.      

Glas Srpske

Povezane vijesti

“Struja će biti sve skuplja ali POSTOJI NAČIN kako umanjiti račune”

admin

Radnicima u elektroenergetskom sektoru povećane plate

admin

Skoko: Poskupljenje struje biće čim prođu izbori

admin

KAMEN TEMELJAC POLOŽEN PRIJE GODINU DANA I dalje ništa od gradnje “Buk Bijele”

admin

Nema poskupljenja električne energije u Srpskoj

admin

I izbori koče gradnju na Drini

admin