Grad Trebinje
Hercegovina

I izbori koče gradnju na Drini

Zajednička komisija za koncesije BiH nastavlja u istom sastavu da rješava spor između BiH i Republike Srpske zbog gradnje hidroelektrane “Buk Bijela” na Drini, jer će dosadašnjim članovima stići nova rješenja, a upućeni ističu da nema prostora za optimizam u susret novim razgovorima jer je zemlja zagazila i u izbornu godinu.

Kamen temeljac za HE “Buk Bijela” položili su premijeri Srpske i Srbije u maju prošle godine, a Ustavni sud BiH je već u julu odlučivao o zahtjevu 24 člana Predstavničkog doma Parlamenta BiH koji su zatražili zabranu gradnje jer smatraju da koncesiju može dati samo BiH. Sudije su naložile formiranje zajedničke komisije koja, s druge strane, zbog upravnog spora i osporavanja rješenja o imenovanju od strane Mensura Šehagića, kao člana Komisije za koncesije BiH iz reda bošnjačkog naroda sa područja Srpske, nije u datom roku od tri mjeseca uspjela da dođe do odgovora.

Sud BiH je uvažio tužbu i poništio osporeni akt od 20. septembra 2021, te predmet vratio tuženoj Komisiji za koncesije na ponovno odlučivanje, a predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija je prije nekoliko dana zamjenika predsjedavajućeg Komisije za koncesije BiH Milomira Amovića imenovao za predsjedavajućeg, te Antu Matića za zamjenika. Amović, koji je i predsjedavajući zajedničke komisije, za “Glas” tvrdi da u tome nema ništa sporno i da se tim potezom stavlja tačka i na neke pravne dileme. Naime, iako prema zakonu treba da ima sedam članova, komisija na nivou BiH trenutno broji četiri člana jer su ostalima mandati isticali od 2008. do 2015, a i četvorici koja su ostala mandati su istekli. Amović podsjeća da se očekivalo  imenovanje sedam novih članova u komisiji jer je bio raspisan konkurs, ali do toga nije došlo jer je konkurs poništen.

– Nisu bila logična ranija imenovanja na čelne pozicije jer je konkurs bio u toku. Uglavnom, zajednička komisija nastavlja da radi jer su sve dileme sada otklonjene. Sastav komisije biće isti jer nemamo novih članova koje možemo da ubacimo u komisiju. Imajući u vidu da je izborna godina, mala je vjerovatnoća da će biti izabrani novi članovi, mada nije isključeno. Sve zavisi od Parlamenta i Savjeta ministara BiH – rekao je Amović.

Određene konsultacije unutar komisije već su, dodaje, obavljene.

– Nema razloga da mijenjamo nikoga iz komisije na nivou BiH jer praktično imamo četiri člana koji moraju biti po zakonu kada se formira zajednička komisija, a iz republičke komisije, čiji članovi ulaze u sastav ove zajedničke komisije, nema potrebe za bilo kakvim promjenama – istakao je Amović.

Ne krije ni sumnju da bi moglo biti novih pokušaja opstrukcija.

– Vidjećemo šta će se dešavati. Sudije u Ustavnom sudu su nam već uvažile zahtjev i produžile mandat do kraja juna, do kada treba da zauzmemo stav o sporu u vezi sa izgradnjom “Buk Bijele” na Drini – istakao je Amović.

Na pitanje šta komisija može da radi u narednom periodu, imajući u vidu da su lani u oktobru, kada im je istekao prvobitni mandat, bili tik pred odlukom, kaže da svaki član uvijek ima prijedloga i ideja.

– Sve to ćemo uzimati u obzir. Rješenje može biti usvojeno ako bude volje, odnosno da li će biti ili ne dalje opstrukcije u radu  – istakao je Amović, koji još nema informacija o tome da li će i kada zasjedati Ustavni sud BiH i odlučivati o eventualnoj privremenoj mjeri. Ako takva mjera bude i usvojena, to neće uticati na rad komisije, već na radove na terenu.

Posljednji stav Ustavnog suda objelodanjen je početkom decembra 2021. kada su odgodili odlučivanje o privremenoj mjeri do januara ove godine, ali još nije održana plenarna sjednica. Jedan od razloga je pandemija jer na zasjedanju te vrste moraju biti sve sudije – šest domaćih i tri stranca. 

Konkurs

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je lani u oktobru poništilo raspisani konkurs za imenovanje novih članova Komisije za koncesije BiH jer nije bilo nijedne prijave iz Brčko distrikta. U resoru spoljne trgovine nismo uspjeli dobiti odgovore kada će biti raspisan novi konkurs za popunjavanje pozicija u komisiji.

Glas Srpske

Pratite nas i putem Vibera

Povezane vijesti

KAMEN TEMELJAC POLOŽEN PRIJE GODINU DANA I dalje ništa od gradnje “Buk Bijele”

admin

Nova dokapitalizacija HET-a, nakon pritisaka povećana cijena akcija

admin

Samo troškovi kineskog kredita za “HE Dabar” koštaće 32 miliona KM

admin

Zajednička komisija za koncesije BiH nije ni blizu odluke o HE “Buk Bijela”: Siguran samo datum sjednice

admin

“Buk Bijela” u vrtlogu političkog haosa

admin

Ko i zašto opstruiše energetsku saradnju u regionu?

admin