Grad Trebinje
Hercegovina

“Buk Bijela” u vrtlogu političkog haosa

Sudbina projekta hidroelektrane “Buk Bijela” čeka stav članova Komisije za koncesije BiH, koji su zaprimili odluku Ustavnog suda BiH, ali ni to ne ulijeva nadu da će svi rokovi biti ispoštovani, jer osim višegodišnjih problema u Komisiji, sada ne funkcioniše ni vlast na zajedničkom nivou.na i Hercegovina!

Ustavni sud je u julu, odlučujući o zahtjevu koji su potpisala 24 člana Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rješavanje spora između BiH i Srpske u vezi sa projektom HE na rijeci Drini, koji zajednički nastoje da sprovedu u djelu Srpska i Srbija, donio djelimičnu odluku o dopustivosti i meritumu. Komisiji je naloženo da, u svojstvu zajedničke komisije za koncesije, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja ove odluke riješi sporna pitanja nastala u vezi s dodjelom koncesija.

Predsjednik Komisije za koncesije BiH Milomir Amović potvrdio je za “Glas Srpske” da im je stigla sudska odluka, te da ništa više trenutno ne može da kaže.  

– Odluka je podijeljena članovima koji treba da svoj stav o tome dostave do kraja ovog mjeseca. Dok se upoznaju s tim, vidjećemo šta i kako dalje. To je sve što mogu reći u ovom momentu – kazao je Amović, koji je ranije kazao za “Glas” da treba vidjeti kako formirati i zajedničku komisiju, da li ima potrebe i šta je predmet spora, te da je nezahvalno i pretpostaviti da li se to može u roku riješiti i da li će se riješiti.

U Republičkoj komisiji za koncesije, čiji bi član, ako bi se išlo u pravcu  formiranja zajedničke komisije, trebalo da učestvuje u njenom radu, juče su kratko kazali za “Glas” da o tom konkretnom slučaju još nemaju zvanične informacije, ali da će sve buduće korake usaglašavati sa nadležnima u Vladi Republike Srpske, ali i sa srpskim predstavnicima na nivou BiH.

Sagovornik “Glasa” upućen u dešavanja, s druge strane, smatra da će, kao što se i pominjalo od kada je Ustavni sud donio odluku po apelaciji, ova priča vjerovatno još dugo da se vrti i da će teško biti ispoštovani rokovi jer dogovor i razgovor praktično blokira i aktuelna situacija na nivou BiH.

To bi, kako je istakao, moglo veoma lako dodatno zakomplikovati stanje i u samoj Komisiji za koncesije na nivou BiH, koja je, podsjeća, stalno na meti kritika zbog nerada jer za svog postojanja nisu izdali nijednu koncesiju.

“Glas Srpske” je ranije objavio da, prema zakonu, ta komisija treba da ima sedam članova, a trenutno broji četiri, jer su ostalima mandati isticali od 2008. do 2015. Osim toga, odluke se donose ako su prisutna najmanje četiri člana, od kojih po jedan treba da bude iz FBiH, Republike Srpske i Brčko distrikta, ali trenutni sastav ne odražava to pravilo, te je i u tom pogledu funkcionisanje Komisije onemogućeno.

Na sve to, procedura za izbor novih članova pokrenuta je tek nedavno, a upućeni su već isticali da bi taj proces, imajući u vidu ranije trzavice, a posebno sadašnju blokadu rada na zajedničkom nivou, mogao potrajati i mjesecima prije nego što novi saziv dobije zeleno svjetlo.

– Sve je na dugom štapu, ali treba imati u vidu da je riječ o projektu koji je veoma važan, ne samo za Srpsku, već i za cijelu BiH. Nepotrebno je sve ovo što je pokrenuto – zaključio je naš sagovornik.

Kamen temeljac za “Buk Bijelu” na Drini položili su polovinom maja ove godine premijeri Srpske i Srbije Radovan Višković i Ana Brnabić, a posljednjih mjeseci, otkako je otkriveno da su dvije republike odlučne da realizuju taj projekat, ne prestaju reakcije dijela javnosti i nevladinog sektora iz BiH i Crne Gore, koji upozoravaju da nema svih saglasnosti. Uz to je pokrenuta procedura pred Ustavnim sudom BiH, čime je nastavljen niz problema koji prate projekat od 1965. godine, kada se došlo na tu ideju.

Dogovor sa Crnogorcima

Predstavnici Vlade Srpske i “Elektroprivrede Republike Srpske” bili su polovinom jula sa zvaničnicima crnogorske Vlade kako bi prevazišli probleme u vezi sa izgradnjom “Buk Bijele”. Dogovoreno je formiranje tima od sedam članova koji će pregledati projektnu dokumentaciju, strukturu i planirani režim rada HE.

Vedrana Kulaga Simić/Glas Srpske

Povezane vijesti

KAMEN TEMELJAC POLOŽEN PRIJE GODINU DANA I dalje ništa od gradnje “Buk Bijele”

admin

I izbori koče gradnju na Drini

admin

Nova dokapitalizacija HET-a, nakon pritisaka povećana cijena akcija

admin

Samo troškovi kineskog kredita za “HE Dabar” koštaće 32 miliona KM

admin

Zajednička komisija za koncesije BiH nije ni blizu odluke o HE “Buk Bijela”: Siguran samo datum sjednice

admin

Ko i zašto opstruiše energetsku saradnju u regionu?

admin