Grad Trebinje
Region

Efekti DODIKOVIH POSJETA Moskvi: Susreti s Putinom (ne) donose korist Srpskoj

Novi sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom ponovo je otvorio stare polemike oko toga da li se Dodik s Putinom, već po tradiciji, sastaje u vrijeme predizborne kampanje i da li Srpska od takvih sastanaka ima bilo kakvu korist.

Što se tiče predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića nema dileme. Još jedna Dodikova posjeta Kremlju predstavlja “dragocjenu podršku Rusije”, koja, prema njegovim riječima, principijelno brani poziciju Srpske u UN, Savjetu bezbjednosti i Savjetu za provođenje mira (PIK).

– Pitanje je šta bi danas bilo s Republikom Srpskom i kojim bi se putem kretala da nije bilo ruskog veta na neke odluke – rekao je Višković.

Kuriozitet

On je, između ostalog, ocijenio da novi susret Dodika i Putina “predstavlja kuriozitet”, te da će donijeti veliku ekonomsku i političku korist Srpskoj.

– Koji je to državnik u deset mjeseci imao tri puta sastanak s Putinom? I to nešto govori – poručio je Višković.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi, Duško Perović, takođe je istakao važnost novog sastanka Dodika i Putina, posebno u smislu “važnih razgovora o ekonomiji i energetskoj nezavisnosti”.

– Ideja o gasnim elektranama je odlična, ali zbog trenutne situacije oko toga će biti dosta posla, jer to nije jednostavno. Sve zavisi od geopolitike – naveo je Perović.

S druge strane, iz opozicije u Srpskoj prethodnih dana stizale su brojne kritike na račun nove Dodikove posjete Moskvi u vrijeme predizborne kampanje, a nisu bili rijetki komentari da je lider SNSD na sastanak s Putinom jedino otputovao kako bi još jednim “slikanjem s predsjednikom Rusije” uvećao svoje izborne šanse.

“Nije marketing”

Profesor geopolitike i bivši savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH, Srđan Perišić, za Srpskainfo tvrdi da upravo način na koji opozicija u Republici Srpskoj tumači Dodikove posjete predsjedniku Rusije predstavlja klasično predizborno ponašanje.

FOTO SCREENSHOT N1
FOTO SCREENSHOT N1

– Sama činjenica da se Dodik sastaje s predsjednikom jedne velike sile, a posebno sile koja je na Balkanu aktivno prisutna više od 200 godina i koja je stajala iza srpske državnosti još od 19. vijeka, predstavlja nešto što je za svaku pohvalu. Takav susret nikako se ne može karakterisati kao predizborni marketing – tvrdi Perišić.

Na pitanje da li će Republika Srpska imati bilo kakve koristi od još jedne Dodikove posjete Moskvi, Perišić odgovara da je za Srpsku najvažnija ekonomska i energetska podrška Rusije.

– Aktuelna vlast, odnosno predsjednik Dodik, pokušavaju da dovedu ruski gas u Republiku Srpsku mimo ove postojeće cijevi koja ide do Zvornika. Cilj je da se to preko Srbije produži do Bijeljine, pa i dalje, te da se novi gasovod proširi na Srpsku. Osim toga, ekonomska i energetska saradnja s Rusijom ide u korist i Federacije BiH, ali oni to ne razumiju jer su pod direktnom kontrolom Vašingtona – smatra Perišić.

On, takođe, kao važan segment Dodikovih sastanaka s Putinom navodi političku podršku Rusije Republici Srpskoj, te da je zbog toga, kako tvrdi, važno da se ti sastanci održavaju što češće.

– Rusija daje podršku Srpskoj u Savjetu bezbjednosti UN i ne priznaje visokog predstavnika, kojeg je Zapad postavio u BiH bez odobrenja Savjeta bezbjednosti. Osim toga, geopolitička podrška Rusije je posebno značajna u vremenima kada se svijet cijepa na dva dijela, a Republika Srpska se jasno svrstala na jednu stranu. Politika Milorada Dodika i aktuelne vlasti u Srpskoj se u ovom globalnom sukobu stavila na stranu Rusije i zato ona, kao velika sila, podržava Republiku Srpsku. Zbog toga Putin prima Dodika. Ruski predsjednik prima onog ko je na strani Rusije – kaže Perišić.

Posljedice

S druge strane, politički analitičar i predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose iz Beograda, Dušan Janjić, za Srpskainfo ocjenjuje da je ponovna posjeta Milorada Dodika Moskvi i njegovo sastajanje s Vladimirom Putinom, sada kao i ranije, prvenstveno imala za cilj podizanje rejtinga lidera SNSD među biračima.

– Nije tajna da je narod u Republici Srpskoj, uostalom kao i u Srbiji, u najvećem dijelu snažno rusofilski orijentisan. Ne treba kriviti narod zbog takvih emocija, ali problem je u tome što bi vodeći političari našeg naroda morali da pokažu mnogo veću mudrost i dalekovidost od običnog čovjeka. Biti u ovom trenutku s Putinom nije mudro za lidera jedne male zemlje koja se nalazi u Evropi, okružena sa svih strana članicama EU i NATO pakta. Sitni politički interesi i neki zarađeni predizborni poeni nisu vrijedni posljedica koje takvo ponašanje nosi – ocjenjuje Janjić.

FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA

On tvrdi da posljedice Dodikovih “predizbornih sastanaka” s Putinom već duže vrijeme osjećaju građani Republike Srpske

– Ako se sastajete s Putinom, onda znači da ste izabrali da pripadate nekoj Evroaziji, a živite u Evropi?! Probajte onda da se preselite, jer je to jedino rješenje. U jednom ozbiljnom društvu samo to bi bio dovoljan argument da se zaključi da je Dodik izdao interese svoje države. Interes Republike Srpske nije ni da se skriva pljačka takozvanih ruskih investitora u energetskom sektoru Srpske, kao ni da se kriju brojne druge koruptivne radnje. Interes Srpske nije ni da čeka u bilo kojoj svlačionici, ne bi li je ko propustio ka sredstvima Svjetske banke, Evropske unije ili neke druge međunarodne organizacije ili institucije. Ovako izolovana, šta može da očekuje? Jedino nastavak iseljavanja ljudi i odliva kapitala, što bi značilo i kraj Republike Srpske. Još jedan ili dva mandata ovakve vlasti i Srpska će sama da se zaključa – tvrdi Janjić.

KALINIĆ: ŠIROKA LEPEZA POSJETA

Bivši predsjednik Narodne skupštine RS, Dragan Kalinić, tvrdi da zvaničnici Republike Srpske nikad nisu imali širu lepezu posjeta značajnim faktorima u svijetu, te da u tom kontekstu treba posmatrati i najnoviji sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH s predsjednikom Rusije.

– Hoću samo da kažem koliko je teško sastati se s predsjednikom Rusije, što je danas za Milorada Dodika gotovo normalna stvar – rekao je Kalinić za RTRS.

Komentar