Grad Trebinje
Hercegovina

“Elektro-Hercegovina” u minusu od 2,8 miliona

Elektrodistibutivna preduzeća u Srpskoj stižu posljedice reorganizacije i prenosa potrošača na Matično preduzeće pa je tako nekada najuspješnija distribucija „Elektro Doboj“ prošlu godinu jedva završila u plusu, dok to nije pošlo za rukom  „Elektro-Hercegovini“ koja je skliznula u minus.

„Elektro Doboj“ jedva pozitivan

„Elektro Doboj“ je lani imao poslovne prihode od 58,4 miliona maraka, što je pad viši od deset miliona u odnosu na prihode koje su imali u 2019. godini (68,9 miliona KM). Prihodi od prodaje robe su im pali, dok su imali povećanje prihoda od prodaje učinka.

Poslovni rashodi su dostigli 57,6 miliona maraka iako su smanjeni za 9,6 miliona maraka. Najviše su štedjeli na nabavci robe, dok uštede na platama nisu vidljive.

Poslovna dobit na kraju 2020. godine je u „Elektro Doboju“ iznosila 827.874 KM što je duplo manje od dobiti koju su imali na kraju 2019. godine (1,6 miliona KM).

Finansijski prihodi su im takođe pali, dok su rashodi ostali na približno istom nivou.

Ostali rashodi povećani su za oko 880 hiljada, te su ukupni prihodi i rashodi skoro izjednačeni i na kraju je „Elektro Doboj“ 2020. godinu završio s neto dobit od svega 23.602 KM. To je drastičan pad u odnosu na godinu ranije kada su imali profit od 420.284 KM.

„Elektro-Hercegovina“ iz plusa završila u minusu

„Elektro-Hercegovina“ je prošlu godinu, za razliku od „Elekro Doboja“, iz pozitivnog poslovanja otišla u minus.

Ukupni prihodi tog zavisnog preduzeća ERS u 2020. godini iznosili su 23,6 miliona maraka i smanjeni su značajno u odnosu na godinu ranije kada su iznosili 30,9 miliona KM.

Rashodi su im lani bili veći od prihoda i iznosili su 26,7 miliona. Godinu ranije bili su 30,5 miliona.

Tako je neto gubitak „Elektro-Hercegovine“ na kraju 2020. iznosio 2,8 miliona. U 2019. godini imali su dobit od 206.098 KM.

Portal CAPITAL objavio je raniije da su distributivna preduzeća nastavila da posrću u trećem kvartalu prošle godine. Tada je najveće među njima, banjalučka “Elektrokrajina”, za devet mjeseci prikazala poslovni gubitak od 23,4 miliona KM.

Svjetlana Šurlan/Capital