Grad Trebinje
Republika Srpska

Enormno skuplja struja vodi u štrajkove i pobune

Trgovci, hotelijeri i drugi privrednici u Srpskoj, nakon što su odbili ugovore koje im je “Elektroprivreda Republike Srpske” (ERS) poslala, a po kojima im je cijena električne energije znatno uvećana, traže hitan sastanak Vlade RS i “Elektroprivrede RS”, te dogovor da dođe do smanjenja tražene cijene struje, jer će, upozoravaju, u suprotnom da obustave rad i da štrajkuju.

Radovan Višković, premijer RS, na to odgovara da privredni subjekti iz sektora trgovine i ugostiteljstva problem u vezi s cijenom električne energije moraju rješavati u ERS, a ne u Vladi.

Višković je istakao da će Vlada RS podržati svaki dogovor.

On je poručio da ne bježi da bude svjedok pregovora i istakao da premijer nema ovlaštenja niti ingerencije da rješava takve probleme.

Dodao je i da je direktoru “Elektroprivrede” rekao da organizuje sastanak i s privrednim subjektima iz sektora trgovine i ugostiteljstva.

Privrednici iz ove oblasti upozoravaju da neće potpisati nove ugovore, jer bi to, kažu, značilo da će morati povećati cijenu svojih usluga, a sve bi se odrazilo i na broj radnika, odnosno morali bi smanjivati broj zaposlenih.

Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, u razgovoru za “Nezavisne novine” kazao je da privrednici iz trgovačkog i sektora hotelijerstva traže da se vrate u tarifnu grupa kao ostali privrednici, odnosno da plaćaju struju 53 evra po megavat-času.

“Privrednici iz ovih grana ne vide razlog zašto su izuzeti iz toga, odnosno zašto bi bili u nekoj posebnoj tarifnoj grupi, koja ima 100 odsto veću cijenu od ostale privrede”, kazao je Račić i dodao da oni sada od “Elektroprivrede RS” traže da struja košta 45 evra po megavat-času, te da u trenutnim uslovima koje diktira ERS neće da potpišu ugovore.

“Ne vidimo razloge povećanja cijena struje ako je ugalj ostao na istom nivou, ako su svi drugi ulazni parametri na istom nivou kao i ranije”, kazao je Račić i istakao da je evidentno da će doći do povećanja cijene rada, ali opet, kako kaže, to nije argument za toliko povećanje cijene električne energije.

“Situacija je dosta ozbiljna i očekujemo da će ‘Elektroprivreda RS’ da uvaži stav ovih privrednika, inače će, kako su naveli iz hotelske grupacije, da organizuju štrajk, a trgovci su najavili da će da obustave rad”, zaključio je Račić.

Kako je rekao, nema valjanog razloga zbog kojeg je “Elektroprivreda RS” podigla cijene i ostalim privednicima, jer ne može svjetska cijena struje da bude reper za formiranje dugoročnijih ugovora.

Višković je, s druge strane, izjavio da je cijena za privredne subjekte u Srpskoj od 53 evra po megavat-času najniža ne samo u BiH, nego i u regionu.

Zabrinutost, inače, vlada i u oblasti grafičke i papirne industrije. Naime, novi ugovori koje je “Elektroprivreda RS” dostavila privrednicima iz te oblasti veći su i preko 80 odsto.

Kako grafičari ističu, vlada opšti haos, jer njihova privredna društva dobijaju neujednačene ugovore i poručuju da im nije jasno po kom osnovu se oni tretiraju. Plaše se da će zbog struje morati znatno da povećaju cijene svojih proizvoda i usluga, te će tako izgubiti tržišta, kao i da će morati da smanje broj radnika, te pitaju da li će sve ovo dovesti i do poskupljenja udžbenika, koji su za većinu roditelja znatna stavka u budžetu.

Takođe ističu da je “Elektroprivreda RS” ispostavila znatno veću cijenu struje, dok istovremeno ne ulaže u modernizaciju distributivne mreže.

“Česti su nestanci struje i pad napona, zbog čega smo prisiljeni da obustavljamo proizvodnju, a crkavaju nam i izuzetno skupe mašine”, kažu oni, ističući da zbog svega toga trpe veliku štetu.

Saša Stevanović, ekonomski analitičar, ističe da je trend rasta cijena energije sveprisutan, a prema posljednjim projekcijama Evropske komisije može se očekivati dalji rast u 2022. godini.

“U 2023. godini očekuje se smirivanje cijene. Električnu energiju koju proizvedemo tokom godine možemo prodati na domaćem ili inostranom tržištu. Politikom cijena se određuje na neki način preraspodijela u društvu. Ukoliko je veća cijena na domaćem tržištu, onda proizvođači imaju veći prihod i dohodak koji se može iskoristiti za investicije u nove objekte”, kazao je Stevanović, dodajući da privreda ne voli nagle promjene, ali nas česte promjene očekuju u budućnosti.

“Veće cijene će rezultovati optimizacijom potrošnje, višim nivoom investicija u energetsku samostalnost i energetsku efikasnost. Koja je optimalna cijena, stvar je postojanja ili nepostojanja alternative, stvar je pregovora. Da li je ponašanje nekog ekonomskog subjekta korektno ili nije, stvar je odnosa između tog subjekta i njegovih klijenata”, ističe Stevanović.

Pojasnio je da ako je subjekt monopolista, alternativna rješenja se umanjuju. Ističe da će rast cijene energenata za mnoge poslovne subjekte predstavljati izazov, ali smatra da ipak na makronivou neće rezultovati većim poremećajima.

Nezavisne novine