Grad Trebinje
Republika Srpska

Eskobar: Problem u BiH nije etnički, već sistemska korupcija

Sankcije postoje, ali neće biti usmjerene na Republiku Srpsku i Federaciju ili na njihove građane, nego na korumpirane pojedince, rekao je Escobar

Bosna i Hercegovina nema etnički, nego problem sistemske korupcije, rekao je Gabriel Escobar,posebni američki izaslanik za zapadni Balkan, u razgovoru za Hrvatsku informatiovnu agenciju (Hinu), prenosi  zagrebački Jutarnji.

– Da budem iskren, problem u BiH nije etnički, nego su to sistemska korupcija i nedostatak vjerodostojnosti političkih aktera koje utječu na sposobnost državnih institucija da ispravno funkcioniraju, rekao je Escobar u Zagrebu gdje je učestvovao na sastanku Američko-jadranske povelje (A5).

Stoga Escobara, izaslanika kojeg je vlada američkog predsjednika Džo Bajdena (Joea Bidena) imenovala ovo ljeto, u BiH više brinu demografske i ekonomske poteškoće od etničkih pitanja.

Izmjene Izboirnog zakona

Suprotno od dijela zapadnoevropskih političara koji zagovaraju napuštanje etničkih kriterija u BiH, poput njemačkih socijaldemokrata čiji će čelnik biti novi kancelar, američki izaslanik naglašava da ustroj s tri konstitutivna naroda ostaje „temelj američke politike u BiH“.

– Politički konsenzus može se postići ograničenim reformama, a ne izmjenom strukture Daytona, rekao je u razgovoru za Hinu, naglasivši kako SAD s bosanskohercegovačkim političkim akterima trenutno radi na izmjeni izbornog zakona kako bi se zadovoljila sva tri naroda u BiH.

Pritisak od građana

Pritisak na političare u BiH da prihvate reforme trebao bi doći odozdo, od stanovnika, smatra Escobar.

– Važno je da biraju političare koji žele postići rješenja koja će odgovarati svima u državi, a ne samo njihovoj stranci i narodu, rekao je karijerni diplomat koji je krajem devedesetih bio na funkcijama u Srbiji, BiH i Crnoj Gori.

Pritisak se može postići i sankcijama, no Escobar naglašava da „o njima ne voli govoriti jer ne želi da regija stekne dojam da je SAD u njoj angažiran prvenstveno sankcijama“.

Dodik nije jedini roblem

Sankcije postoje, ali neće biti usmjerene na Republiku Srpsku i Federaciju ili na njihove građane, nego na korumpirane pojedince, rekao je Escobar koji je početkom ovog mjeseca boravio u BiH te se je susreo s tamošnjim političkim predstavnicima.

Uoči tog puta optužio je srpskog člana predsjedništva Milorada Dodika da izazivanjem krize u BiH skriva korupciju.

U razgovoru za Hinu objasnio je da Dodik, koji pokušava oslabiti centralneinstitucije BiH, “nije jedini, ali je najaktualniji problem” u toj državi.

Što prije u EU

Upitan razgovara li Washington sa zapadnoevropskim državama o potrebi ubrzanja procesa proširenja EU-a, Escobar je rekao da „o tome pričaju cijelo vrijeme“.

Nedavno je održan susret Kvinte, formata koji okuplja SAD, Veliku Britaniju, Italiju, Francusku i Njemačku, gdje je jednoglasno zaključeno da šest država zapadnog Balkana „što je prije moguće“ mora postati dio EU-a, rekao je.

AVAZ