Grad Trebinje
Region

EU blokirala pomoć Mađarskoj od 7,2 milijarde eura! Orban poručio: Ovo je brutalna sabotaža

Premijer Mađarske Viktor Orban osudio je blokadu podstcajnih sredstava koju provodi Europska komisija i ponovio svoju odlučnost u pogledu politike azila, jedne od spornih tema. 

“Cijeli proces sa stajališta jedinstva i budućnosti Europe je najbrutalnija sabotaža”, izjavio je Orban na godišnjoj konferenciji za novinare koja je trajala više od tri sata.   

EU koja posuđuje novac na tržištima “u ime 27-orice nema pravnu osnovu za zamrzavanje”, ocijenio je i dodao da su “to kratkovidne odluke koje razbijaju EU”. 

U sklopu evropskog plana postpandemijskog oporavka, Mađarska ima pravo na bespovratnih 7.2 milijarde eura tokom pet godina. 

Nezavisnost mađarskog pravosuđa i sloboda medija pod upitnikom

O njegovim smjernicama, predanim Bruxellesu u maju, Europska komisija je trebala donijeti odluku do 12. 7. ali Bruxelles je odlučio produžiti proces razmatranja pritužbi na kršenje vladavine prava u Mađarskoj. 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je tokom posjeta Budimpešti sredinom ovog mjeseca ocijenio da je Orbanova vlada “odlučila ne napredovati po tim pitanjima” prije parlamentarnih izbora u na proljeće 2022. pa EU “do tada neće izvršiti isplate” sredstava.

Potpredsjednica komisije Vera Jourova je izrazila zabrinutosti u vezi nezavisnosti mađarskog pravosuđa i slobode medija, kao i mađarskog nepoštovanja odluke suda Europske unije (CJEU) o pravu na azil.

Index.hr