Grad Trebinje
Region

EU produžila okvir za sankcije pojedincima u BiH

– Savjet Evropske unije je danas donio odluku kojom se produžava okvir za uvođenje restriktivnih mjera, s obzirom na situaciju u Bosni i Hercegovini, do 31. marta 2024. godine.

Kako stoji na internet stranici Savjeta, Evropska unija će iz tog razloga zadržati svoju sposobnost da nametne ciljane restriktivne mjere pojedincima ili entitetima koji narušavaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni identitet Bosne i Hercegovine.

Restriktivne mjere se takođe mogu uvesti protiv onih koji ozbiljno ugrožavaju bezbjednosnu situaciju u zemlji ili potkopavaju Dejtonski/Pariski opšti okvirni sporazum za mir.

“Okvir restriktivnih mjera predviđa zabranu putovanja u EU za fizička lica i zamrzavanje imovine za fizička i pravna lica. Osim toga, osobama iz EU zabranjeno je da sredstva stavljaju na raspolaganje onima koji su navedeni. Za sada, nijedan pojedinac ili entitet nije podložan restriktivnim mjerama u okviru ovog okvira”, navodi se u saopštenju.

Savjet je ponovio svoju nedvosmislenu opredeljenost za EU perspektivu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

“Savjet duboko žali zbog produžene političke krize u zemlji, poziva na potpuni povratak u državne institucije i poziva čelnike zemlje da se ponovo fokusiraju na sprovođenje reformi neophodnih za napredak na putu prema EU, uključujući ustavnu i izbornu reformu i u oblasti vladavine prava”, zajključuje se u objavi Savjeta Evropske unije.

(Tanjug)