Grad Trebinje
Republika Srpska

EUROBLIC Izbori potvrdili relevantnost liste 50 najmoćnijih u Republici Srpskoj

Lista 50 najmoćnijih u Republici Srpskoj, koju su ljetos objavili „EuroBlic“ i Srpskainfo, još je relevantnija ako se uporedi sa rezultatima nedavno održanih opštih izbora.

Prema toj listi, najmoćnija osoba u Republici Srpskoj je lider SNSD Milorad Dodik. Prema rezultatima izbora, Dodik sa oko 30.000 glasova vodi u odnosu na Jelenu Trivić, kandidata opozicije za predsjednika Republike Srpske. Prema svim ocjenama, ovo je ujedno i najznačajnija politička bitka proteklih izbora.

Takođe, i Trivićeva se našla na našoj rang listi, na 14. poziciji i najbolje je rangirani političar iz opozicije.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER KOMBO
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER KOMBO

Na drugom mjestu liste najmoćnijih je Željka Cvijanović, što su potvrdili i opšti izbori na kojima je Cvijanovićeva doslovno pomela Mirka Šarovića, lidera i kandidata SDS za člana Predsjedništva BiH.

Tu, između ostalog, leži i odgovor na pitanje zbog čega se Mirko Šarović našao tek na 31. mjestu naše liste najuticajnijih osoba. Umjesto njega, prvi vrhu je bio predsjednik Glavnog odbora SDS, Milan Miličević. Sada je pravi trenutak da se u SDS zapitaju kakav bi rezultat bio da je kandidat bio on, a ne Šarović.

Četvrtu poziciju na listi „EuroBlica“ zauzeo je aktuelni predsjadavajući Savjeta ministara BiH, Zoran Tegeltija. Da smo bili u pravu pokazuje odličan izborni rezultat Tegeltije koji je u nedjelju osvojio više od 31.000 glasova i našao se na čelu poslaničke liste SNSD iz ove izborne jedinice za PS BiH.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Visoku sedmu poziciju zauzeo je Radovan Višković, još aktuelni premijer RS. Višković je na prošli izborima u svojoj izbornoj jedinici zauzeo prvo mjesto na listi SNSD za PS BiH, sa osvojenih skoro 32.000 glasova i važi za jednog od rekordera.

Luku Petrovića, generalnog sekretara SNSD i direktora ERS, pozicionirali smo na 12. mjesto. Izbori su pokazali da opet nismo pogriješili, u smislu procjene moći i uticaja. Petrović je u nedjelju osvojio više od 10.000 glasova i tako bez muke osigurao mandat u NSRS. Ako bude želio da ga prihvati.

Na top listi iza njega našao se Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS i predsjednik Gradskog odbora SNSD Banjaluka. Pogađate – opet pogodak. Đajić je za NSRS uzeo, za sada, 23.500 glasova. Na tome mu je čestitao i gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, koji je na ovim izborima osvojio manje glasova od njega. I Stanivuković je takođe jedna od 50 najuticajnijih osoba u Srpskoj.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dalje, Vojin Mitrović, sa naše 16. pozicije, osvojio je mandat u Bijeljini za poslanika u NSRS. Lidera DNS Nenada Nešića pozicionirali smo na 21.mjesto. Njegov poraz za člana Predsjedništva BiH i osvojenih tek nešto više od pet odsto glasova DNS, najbolja su potvrda naše dobre procjene da Nešić nije u vrhu uticaja.

Slično, lider US i kandidat za poslanika u NSRS, Nenad Stevandić, bio je na 24. poziciji. Podsjećamo da je US u Banjaluci doživjela veliki pad broja glasova, a Stevandić ih je, prema trenutnim podacima, sakupio tek 3.278.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Na listi najmoćnijih osoba u Srpskoj, koju smo objavili 1. juna, našao se i opozicionar Nebojša Vukanović. Ako je to nekom bilo iznenađenje, onda su mu rezultati izbora bili otrežnjenje, jer je Vukanović postigao sjajan rezultat i imaće svoj poslanički klub u Narodnoj skupštini. Plus poslanika u Predstavničkom domu BiH.

Zanimljivo je da se naša lista najmoćnijih osoba u Srpskoj u mnogim rezultatima pokazala tačnijom od skupocjenih istraživanja javnog mnjenja koje pred izbore provode brojne ugledne i neugledne agencije.

Zaključak se sam nameće, a tradiciju nastavljamo već iduće godine.

srpskainfo.com

Komentar