Grad Trebinje
Region

“Evropski Palestinci, koji žive u getu” Vukanović izvijestio o teškoj situaciji na sjeveru Kosova (Video)

Poslanik u Narodnoj skupštini RS i lider liste Za pravdu i red, Nebojša Vukanović, izvijestio je o napetoj situaciji na sjeveru Kosova i Metohije, gdje je juče uspio da uđe nakon dužeg odbijanja kosovske policije da ga pusti da pređe administrativni prelaz.

Nemoćan sam da pomognem našem napaćenom narodu na Kosovu i Metohiji, ili bolje reći evropskim Palestincima, koji žive u getu, zebnji i strahu punih 25 godina. Srbima na Kosovu i Metohiji je najvažnija bezbjednost i sloboda, bez sirena, nasilja, tenzija, straha, borbenih vozila, policajaca i vojnika naoružanih puškama koji kruže oko njihovih kuća i radnih mjesta – objavio je Vukanović na svom blogu.

Iako je, kako kaže, prije nekoliko mjeseci normalno ušao preko prevoja Kula i Peći na Kosovo i Metohiju, te se normalno kretao od Peći, Prizrena, Orahovca, Gračanice do Mitrovice i Zvečana, vrlo drski i arogantni, otvoreno neprijateljski nastrojeni pripadnici kosovske policije sa istim dokumentima ovaj put nisu željeli da puste njega i saradnike, tvrdeći da sa BiH nemaju diplomatske odnose i da kao poslanik ne može preći preko Brnjaka.

– Ipak nakon dužih konsultacija, dok sam o situaciji na sjeveru Kosova pričao sa mještanima, Srbima koji su jako zabrinuti, pripadnici kosovske policije, u kojoj više nema Srba, odlučili su da nas puste, ali pješke bez automobila. Sam ulazak na Kosovu izaziva osjećaj tuge, jer su svi oko vas tužni i uplašeni, umorni od stalnih tenzija i borbe za opstanak. Uspio sam se nekako prebaciti do Zubina Potoka, zahvaljujući našim sunarodnicima sa sjevera Kosova i Metohije. Situacija je mirna ali napeta. Oklopna vozila kosovske policije i KFOR patroliraju Zubinim Potokom i sjeverom, kosovski policajci naoružani su automatskim puškama – kaže Vukanović.

Objavio je i razgovore sa Srbima mještanima, koji su prenijeli utiske zabrinutosti, napetosti, ali i straha.

Mještanin iz Jarinja tvrdi da da se situacija po Srbe pogoršala od 2012. kad su počeli briselski pregovori Beograda i Prištine, koje smatra greškom.

– Kako nije greška? Katastrofa. Sve je krenulo nagore jer Albanci nikada ništa nisu ispunjavali, dok su Srbi sve ispunili – kaže obaj čovjek koji u opštini Zubin Potok radi od 2000.

Milan Božović, koji živi u jednom od sela u Zubinom Potoku, naglašava da je narod uplašen jer ne može da dođe na posao.

– Ovih dana je kritična situacija. Ne znam čemu ovo vodi – priča ovaj mještanin.

Zubin Potok je gotovo u potpunosti srpska opština. Jedino albansko selo je Čabra, ali Srbi tvrde da sa komšijama Albancima nikada nisu imali problema, pa ni sada, ni 1999.

Upravo iz tog sela dolazi novi gradonačelnik Zubinog Potoka koji je „izabran“ iako Srbi nisu ni učestvovali na izborima. Faktički, postao je načelnik tako što je pobijedio u svom selu.

Podsjećamo, već nekoliko dana traju nemiri na sjeveru srpske pokrajine jer srpski narod traži da se jedinice specijalne policije ROSU odmah povuku i da KFOR ne dozvoli ulazak nelegalno izabranim gradonačelnicima Albancima u srpskim opštinama.

Slobodan Popadić/srpskainfo.com

Komentar