Grad Trebinje
Region

Evropski parlament o Rezoluciji za osudu Rusije, pominje i Srbiju

– Poslanici Evropskog parlamenta danas će na vanrednom zesedanju raspravljati o situtuaciji u Ukrajini, a zatim glasati o Rezloluciji o ruskoj agresiji protiv Ukrajine.

U nacrtu Rezolucije, pored najstrože osude ”vojne agresije Rusije”, podrške Ukrajini i poziva EU da pojača sankcije protiv Moskve, nalazi se i paragraf kojim Evropski parlament ukazuje na posledice neusklađivanja Srbije sa sankcijama EU.

“Evropski parlament žali zbog neusklađivanja Srbije sa EU sankcijama protiv Rusije, što šteti njenom pristupnom procesu. Naglašavamo očekivanje da se zemlje kandidati za članostvo u EU usklade ne samo sa EU kriterijumima već i sa zajedničkom EU spoljnom i bezbednosnom politikom”, navodi se u nacrtu teksta u koji je Tanjug imao uvid.

Nacrt rezolucije, u 46 paragrafa, “najoštrije osuđuje nelegalnu, ničim izazvanu i neopravdanu vojnu agresiju i invaziju Ruske Federacije na Ukrajinu, kao i učešće Belorusije u ovoj agresiji”.

Od Ruske Federacije se ”zahteva trenutni prekid svih vojnih aktivnosti u Ukrajini i povlačnjenje vojnih i paravojnih snaga i vojne opreme” sa teritorije Ukrajine, a istovremeno se pruža ”nepodeljena solidarnost sa ukrajinskim narodom”.

Evropski parlament ovom rezolucijom poziva i na ”nastavak diplomatskih napora u cilju zaustvaljanja ruske agresije” i pronalazak ”mirnog rešenja uz poštovanje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta”.

Zemlje članice EU se pozivaju na dalju hitnu humanitarnu pomoć Ukrajini, ali i da prošire sankcije koje bi trebalo da ”oslabe rusku ekonomiju” uključujući i zabranu uvoza ruske nafte i gasa u EU.

Istovremeno, zemlje članice EU se pozivaju da ”prihvate činjenicu da će stroge sanakcije prema Rusiji imati neizbežne negativne efekte na njihovu ekonomsku istuaciju”.

Očekuje se da Evropski parlament podrzi i sve do sada uvedne EU mere uključujući i podršku za vojno jačanje ukrajinske vojske.

Evropski parlament bi, prema tekstu nacrta Rezolucije, trebalo da pozove EU da pripremi paket od više milijardi evra za “oporavak Urajine i rekonstrukciju razorene infrastrukture”, kao i da se krene u proces odobravanja kandidatskog statusa Ukrajini za članstvo u EU.

Rezolucije Evropskog parlamenta nisu pravno obavezujuće i predstavljaju politicke ocene i smernice EU.

(Tanjug)