Grad Trebinje
Hercegovina

Fabrika “Mraz” otvara pogon u Nevesinju: Za mjesec dana posao za 60 radnika

Kompanija tekstila “Mraz” sa sjedištem u Palama za mjesec dana trebalo bi da otvori proizvodni pogon u Nevesinju, koji bi zapošljavao od 120 do 150 radnika, pri čemu će imati podršku opštine Nevesinje.

“Opština Nevesinje i kompanija ‘Mraz’ iz Pala, koja je nedavno kupilo nevesinjsku fabriku tekstila ‘Klaudia’, potpisaće u skorije vrijeme memorandum o poslovnoj saradnji”, ističe za “Nezavisne” Milenko Avdalović, načelnik ove opštine.

Kako kaže, radi se ozbiljnom privrednom subjektu iz oblasti tekstila s kojim će lokalna uprava uspostaviti partnerski odnos kako bi se sačuvala radna mjesta i održao kontinuitet tekstilne proizvodnje u Nevesinju.

“Ova fabrika bi za mjesec dana trebalo da otvori novi proizvodni pogon i u prvoj fazi bi bilo zaposleno 60, pa u nekoliko faza po 30 radnika, što bi ukupno bilo 150 radnika”, kazao je Avdalović.

Ističe da je osam radnika koji će biti rukovodeći već na obuci u Foči u pogonu, gdje treba da budu mjesec dana, nakon čega će oni obučavati radnike koje bi bili zaposleni u prvoj grupi.

“Kompanija ‘Mraz’ je nedavno kupila Fabriku tekstila ‘Klaudia’ i vjerovatno će zaposliti dio onih koji su radili u ovoj fabrici, ali sigurno je da će biti zaposleni i novi radnici”, kazao je Avdalović.

Pojasnio je da je ova fabrika izvozno orijentisana i sarađuje s renomiranim partnerima iz Njemačke, te uglavnom šije zaštitu opremu za vatrogasce, policiju, vojsku…

“Kompanija ‘Mraz’ rastuća je tekstilna kompanija koja, osim u sjedištu društva u Palama, ima i pogone u Foči, Rogatici i Travniku”, zaključio je Avdalović.

Mladen Kovačević, direktor firme “Mraz”, kazao je za “Nezavisne” da bi pogon u Nevesinju trebalo da počne s radom za mjesec dana.

“Ulazimo u proces nabavke opreme, velike su investicije, imamo rukovodeći kadar koji se obučava u našim pogonima u Foči”, kazao je Kovačević.

Ističe da idu u tom pravcu da u ovom pogonu bude zaposleno oko 150 radnika.

“Sigurno je da nećemo moći odmah startati s tolikim brojem, prvenstveno će biti zaposleno oko 60 radnika, te kako se bude širila proizvodnja, moraćemo zaposliti i dodatne, tako da nam je cilj da do kraja ove godine zaposlimo preko 120 ljudi”, kazao je Kovačević.

Dodaje da radnicima koje planiraju da zaposle, a koji su radili u nevesinjskoj fabrici tekstila “Klaudia”, treba vremena da prođu obuku, jer se razlikuje proizvodnja kako su oni radili tadašnjoj firmi.

“Oni su ranije radili samo na koži, sada treba da nauče kako se pravi nogavica, šlic i slične stvari”, kazao je Kovačević.

Podsjetimo, firma “Mraz” je počela kao mala krojačka radnja, kao porodični posao u Palama. Od tada je kompanija eksponencijalno rasla do trenutka u kojem je danas, operirajući sa četiri različita proizvodna pogona u mjestima Pale, Rogatica, Foča i Travnik, s radnom snagom koja broji preko 200 radnika.

Danas proizvode odjeću za više svjetski poznatih brendova kao što su “Greif” i “Kubler”, kao i vlastite krojeve.