Grad Trebinje
Trebinje

Festivalski dan #SlobodaNarodu u Trebinju

Festivalski dan #SlobodaNarodu održaće se u Trebinju 19. aprila, sa početkom od 10.30h u Kulturnom centru Trebinje.

#SlobodaNarodu afirmiše borce za ljudska prava i teme koje se guraju na margine javnog prostora i daleko od uticaja na javno mnjenje. Festival okuplja predstavnike javne scene, borce, aktiviste i zagovarače slobode govora i medijskih sloboda.

„Trebinje je jedan od rijetkih gradova u BiH koji se nije predao i koji prkosi letargiji. Možemo reći da Trebinje predstavlja simbol slobode u BiH, zbog čega nam je posebno zadovoljstvo da Festival održimo u ovom gradu“, rekao je Srđan Puhalo, programski direktor Festivala.

Pogledajte teme, kao i ko će biti učesnici u panel diskusijama:

Kako je biti Bošnjak i Hrvat u Republici Srpskoj?

O tome da li je Hercegovina uspjela da sačuva svoju multietničnost, i kakav je položaj Bošnjaka i Hrvata u Hercegovini i Republici Spskoj  su teme o kojima će govoriti Ćamil Duraković, potpredsjednik Republike Srpske, Mijo Perkunić, poslanik u Narodnoj skupštini RS, Davor Paponja, profesor likovne kulture u Katoličkom školskom centru u BL i Faruk Tičić, aktivista i član Svjetskog Saveza dijaspore BiH.

Umjetnost kao kritika društva?

O tome koliko umjetnost treba da bude estetika, a koliko etika, da li je zadatak umjetnosti da mijenja društvo, i koliko danas ima slobode u umjetnosti su teme o kojima će govoriti Darko Drljević, karikaturista i komentator na portalu RTCG, Zoran Marković Zonjo, režiser / jedan od osnivača „The Books of Knjige“, Igor Dutina, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Trebinje i Adna Muslija, kustosica Galerije savremenih umjetnosti Manifesto u Sarajevu.

Kako je biti Hercegovina u Bosni?

O tome kakav je položaj regije Hercegovine unutar države Bosne i Hercegovine, i da li više daje Bosni i Hercegovini nego što od nje dobija govoriće Ivana Grujić, direktorica Muzeja Hercegovine u Trebinju, Dragoslav Banjak, predsjednik Skupštine grada Trebinja, Miro Raguž, kreativni direktor agencije SMART doo Mostar i Goran Ćurić, profesor na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Zakon o kleveti i uvredi: Da li se bezrazložno plašimo ili ne? 

O tome da li će novi zakon o kleveti služiti interesima građana ili će ugušiti slobodu govora i nezavisnih medija govoriće Biljana Radulović, advokatica iz Bijeljine, Milanka Babić Kovačević, novinarka iz Gacka i Srđan Puhalo, psiholog i programski direktor Festivala.

Pored panel diskusija, posjetioci će imati priliku da uživaju u izložbi poznatog političkog karikaturiste Marka Somborca, jednog od najpopularnijih strip autora i političkih komentatora u Srbiji, zahvaljujući dnevno-političkom stripu „Blic strip“.

Komentar