Grad Trebinje
Izdvojeno Hercegovina

Gacko će u narednim godinama biti jedna od najrazvijenijih opština

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je danas da očekuje da će Gacko u narednih nekoliko godina biti jedna od najrazvijenijih opština u Srpskoj i najavila pomoć Vlade toj lokalnoj zajednici za kapitalne infrastrukturne projekte, ali i za razvoj poljoprivrede.

Mislim da je dobra perspektiva za ovu opštinu i da će u narednih nekoliko godina ovo biti jedna od najrazvijenijih opština u Republici Srpskoj – rekla je Vidovićeva nakon sastanka sa načelnikom Gacka Ognjenom Milinkovićem.

Ona je istakla da su značajni projekti u poljoprivredi koje će Vlada Republike Srpske u narednom periodu podržavati u Gacku.

– Vlada će pomoći Gacku, kao i svim drugim ostalim gradovima i opštinama u Republici Srpskoj i ukupno izdvojiti 20 miliona KM za realizaciju različitih projekata u lokalnim zajednicama – navela je Vidovićeva.

Ona je napomenula da opštine i gradovi treba da se do kraja avgusta prijave za tu pomoć i kandiduju željene projekte, te dodala da čekaju zahtjev i od opštine Gacko da se vidi za šta žele da utroše ta sredstva.

Vidovićeva očekuje da će se sve opštine prijaviti da bi realizovale različite projekte – infrastrukture, puteva, vodovoda, vrtića, škola.

– Sve zavisi šta je neophodno kojoj opštini, samo ta sredstva neće moći da se koriste za budžetsku potrošnju, nego isključivo za projekte – napomenula je Vidovićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo što su ambiciozni planovi rukovodstva u Gacku jer opština to može da realizuje s obzirom na postojeći budžet.

– Pomoći ćemo u svemu što budemo mogli da Gacko ima daleko viši stepen razvoja i da obezbijedi viši standard stanovnika, ne samo u smislu viših primanja, nego novog zapošljavanja, kvalitetnijeg života i različitih sadržaja za omladinu i ostale građane – poručila je Vidovićeva.

Ona je rekla da opština Gacko ima dosta problema naslijeđenih iz prethodnog perioda, ali da je dobro što je počela realizacija nekoliko velikih projekata značajnih za tu lokalnu zajednicu.

– Bez obzira na to što Gacko ima solidan budžet s obzirom na broj stanovnika, veliki su dugovi ostali, naročito kratkoročne obaveze – navela je Vidovićeva i istakla da je sadašnje rukovodstvo opštine, na čelu sa načelnikom Milinkovićem, izmirilo znatan dio tih obaveza i aktivno radi na izmirenju preostalih.

Milinković je rekao da će opština Gacko aplicirati da dobije sredstva od Vlade za izgradnju zgrade za mlade bračne parove, što je jedan od prioritetnih projekata u Gacku.

– To je sada jedan od značajnijih projekata, a u narednoj godini ili dvije – vodovod i kanalizacija i obilaznica oko grada – rekao je Milinković.

On je najavio da će ubrzo u Gacku početi dogradnja dječijeg vrtića, uređenje gradskog trga, a da se za pijacu čekaju sredstva iz IPA fonda od oko 200.000 KM.

Milinković je zahvalio za pomoć Vlade Republike Srpske toj opštini, jer bez toga projekti ne bi mogli da budu realizovani, i podsjetio da je postojeća opštinska administracija naslijedila “problematično ekonomsko stanje u opštini”, velika dugovanja i kratkoročne i dugoročne obaveze čija otplata je počela.

SRNA

Povezane vijesti

Milinković najavio projekte za novi izged Gacka (Video)

admin

Kreditno zaduženje opštine Gacko za rješenje problema vodosnabdijevanja (VIDEO)

admin

Milinković obеćao pomoć Udružеnju “Bеbе”

admin

POGORŠANA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U GACKU Načelnik uputio apel stanovništvu da se vakciniše

admin

SASTANAK NAČELNIKA FOČE I GACKA Prioritеt rеkonstrukcija puta Foča – Tjеntištе

admin

Dodik sa predstavnicima srpskih stranaka i udruženja u Mostaru (FOTO)

admin