Grad Trebinje
Hercegovina

Gatački srednjoškolci razgovarali o natalitetu sa načelnikom Milinkovićem

Učenici IVG1 Srednjoškolskog centra „Pero Slijepčević“ Gacko su juče upoznali načelnika opštine Ognjena Milinkovića sa projektom „Ja građanin“ koji realizuju u okviru predmeta Demokratija i ljudska prava.

Uz podršku prof. Jovane Petković-Aćimović, bavili su se problemom niskog nataliteta u opštini Gacko.

Tokom februara provodili su kampanju pod sloganom: Veći natalitet-veći prosperitet“, a za rešenje predložili donošenje Strategije pronatalitetne populacione politike opštine Gacko.

Načelnik je istakao da je problem nataliteta jedan od najvažnijih i da njegovo rešenje mora postati prioritet opštine. Učenici su dobili obećanje da će se na jednoj od narednih sednica ta mera naći na dnevnom redu Skupštine Opštine Gacko.

„Vrlo sam zadovoljan činjenicom da mladi ljudi prepoznaju jedan ovakav ozbiljan društveni problem, kojem pristupaju na vrlo odgovoran način. To pokazuje i njihov rad na projektu koji su kandidovali, a mi smo tu da ih podržimo i zajedničkim snagama radimo na izlalaženju najboljih rešenja“, kazao je Milinković.

Inicijativa je naišla i na podršku građana, pa je peticiju do sada potpisalo više od 500 Gačana.

Tokom svojih aktivnosti, učenici su dobili pisma podrške od Ministarstva porodice, omladine i sporta RS, Ministarstva rada, Centra za demografska istraživanja RS, Fondacije „Djeca nam se rađala“, Ombudsmana za decu RS, Udruženja „Kolijevka“, Načelnika opštine Gacko, sekretara SO Gacko, odbornika SO Gacko (predstavnika svih političkih partija koje su ušle u saziv skupštine), JU „Dječiji vrtić“ Gacko, JU Dom zdravlja, OŠ „Sveti Sava“ Gacko, SŠC „Pero Slijepčević“ Gacko i JU Centar za socijalni rad Gacko i Radio-Gacka.