Grad Trebinje
Hercegovina

HE “Bistrica” i dalje samo skupi papir od 21 milion maraka

Delegacija Republike Srpske predvođena premijerom Radovanom Viškovićem, ministrom Petrom Đokićem i direktorom Elektroprivrede Republike Srpske u decembru 2019. godine se vratila iz Pekinga sa ugovorom o izgradnji tri hidrocentrale na rijeci “Bistrica” u Foči. 

Danas, 19 mjeseci kasnije ovaj projekat i dalje postoji samo na papiru, dok preduzeće koje ima koncesiju na ove objekte, inače plaćeno 21 milion maraka, gomila gubitke jer nema šta da radi.

Osnovni razlog zašto se nije krenulo u izgradnju je taj što ERS ne može pronaći novac za ovaj projekat.

Ugovorom potpisanim sa kineskom kompanijom “Avic” vrijednost projekta je 102,84 miliona evra.

ERS je krajem marta ove godine odnijela odluku da preko tendera traži banku koja će ih zadužiti za 68,7 miliona evra, što je 63 odsto od vrijednosti projekta, ali im se niko nije javio.

Tačnije, jedna kineska banka je bila zainteresovana ali nije uspjela da obezbjedi dokumentaciju u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, pa nije ni dostavila ponudu zbog čega je postupak je okončan i poništen.

U narednom periodu će se ponoviti postupak za nabavku kreditnih sredstava kako bi se nastavilo sa svim započetim aktivnostima u cilju realizacije izgradnje tri hidroelektrane na rijeci Bistrica-Foča”, tvrde u Elektroprivredi Republike Srpske.

Dok ERS traži novac, u preduzeću “Hidroelektrane Bistrica” gomilaju obaveze i gubitke. Tako su u prošloj napravili minus od 383.058 maraka, što ne treba da čudi ako se uzme u obzir da imaju pet zaposlenih a da nemaju iz čega da ostvare prihode.

Njihov plan poslovanja pokazuje ni da u bližoj budućnosti nemaju namjeru da se pretjerano oznoje.

Naime, plan im je da u ovoj i narednoj godini naprave gubitak od 678.000 maraka.

Trenutni status  ovog preduzeća nije obradovao ni akcionare „Hidroelektrana na Drini“, njihovih vlasnika koji sumnjaju u opravdanosti finansijskog iscrpljivanja preduzeća kroz izdvajanje velikih novčanih sredstava za dokapitalizaciju hidroelektrane „Bistrica“, o čemu je CAPITAL nedavno pisao.

Naime, u 2020. godini realizovana je dokapitalizacija HE „Bistrica“ od 4,1 milion maraka čime je osnovni kapital povećan sa 10,2 na 14,3 miliona KM.

Podsjećamo, ovo preduzeće je Republici Srpskoj za 21 milion maraka prodao vlasnik firme “Kaldera” iz Laktaša Milenko Čičić, inače privrednik koji je osuđen za utaju poreza.

Ništa to ne bi bilo čudno da Republika Srpska to isto preduzeće nije prodala Čičiću prije 13 godina za 6,8 miliona maraka.

CAPITAL: Dejan Tovilović