Grad Trebinje
Izdvojeno Košarka Video

Hercegovac je sa svetskim šampionima već pravio čudo, ali Miško Ražnatović nije hteo da “učini” /VIDEO/

U prošlom tekstu o KK Hercegovac iz Gajdobre smo vas upoznali sa istorijom kluba, tu smo spomenuli i da je klub više od decenije bio ugašen. Tako da vam sada donosimo priču, o spasiocu kluba, čoveku koji je bio igrač, a sada je predsednik, gospodinu Stojanu Dangubiću, vlasniku kompanije Aling Konel. On je uspeo da stavi klub na noge, organizuje Upravu, pokrene školu košarke, ali i dovede prave ljude, koji su za kratak period od najniže lige, klub doveli do završnog turnira Kupa Radivoja Koraća.

Priča o košarkaškom klubu Hercegovac započela je 24. oktobra 1978. godine. Grupa mladih entuzijasta predvođena profesorom Radivojem Pudarom okupila se u seoskoj biblioteci gde je doneta odluka o osnivanju kluba. 

Veoma brzo su uspeli da od najniže lige dođu do Vojvođanske lige u bivšoj Jugoslaviji, međutim ulaskom u 21. vek klub je došao do ivice egzistencije. Glavni sponzor Sintelon iz Bačke Palanke kada se privatizovao došlo je do gašenja kluba. 

Posle ravno 40 godina od osnivanja i 17 godina od gašenja, klub je ponovo osnovan 2018. godine. Celu priču pokrenuo je Stojan Dangubić, bivši igrač i direktor kompanije Aling Konel, koji je postavljen za predsednika kluba.

Klub nije postojao 16 godina, pošto je došlo do gašenja 2001. godine. Gajdobra je faktički od osnivanja 1978. bila podstanar u Bačkoj Palanci. Tamo smo imali takve uslove da smo trenirali u maloj sali, pošto je veliku salu držao rukometni klub Sintelon koji je bio tada veoma uspešan. Praktično smo stalno igrali na gostujućem terenu, mada moram da istaknem da je Gajdobra osamdesetih i devedesetih godina imala fantastičnu podršku svoje publike, gde su Gajdobrani uvek punili dvoranu. Inicijalna ideja je bila da otvaranjem sportske dvorane u Gajdobri 2018. godine oformimo klub. Sama ta inicijativa početka i završetka gradnje hale nakon 23 godine započeta rukovodstvom Opštine u Bačkoj Palanci na čelu sa gospodinom Kertesom je pokrenulo ideju, omogućilo da mi sanjamo svoj san da posle četiri decenije zaigramo u svojoj dvorani, završetak radova probudio nam je žar da ponovo oformimo klub.

Stojan Dangubić
Stojan Dangubić predsednik kluba kk Gajdobra klub je obezbedio plasman na finalni turnir kupa Koraća u košarci (Foto: Sportal/Aleksandar Dimitrijević)
Stojan Dangubić predsednik kluba kk Gajdobra klub je obezbedio plasman na finalni turnir kupa Koraća u košarci (Foto: Sportal/Aleksandar Dimitrijević)

Novi početak doneo je furiozan rast, krenula je ekipa od dna, a sada je stigla na korak od KLS-a, uz obezbeđenu završnicu Kupa Radivoja Koraća. Kako je nam je rekao gospodin Dangubić, bilo je ponuda da se klub fuzioniše sa drugim ekipama. 

Nije lako pokrenuti jednu takvu inicijativu oko osnivanja kluba, pogotovo kada mesto i stari igrači ne stoje uz tebe. Gospodin Dangubić je upravo imao taj X faktor, podršku, kako od legendarnih košarkaša, preko veterena, do meštana, koji su mu pružili poverenje. 

Nije slučajno što se klub našao u borbi za trofej “Žućkove levice”. U poslednje tri godine, imaju cilj da predstavljaju Vojvodinu na završnom turniru, ali ove godine su im se složile sve kockice. 

Već tri godine imamo plan da se plasiramo na završni turnir KRK, to je jedna lepa promocija kluba, sela Gajdopre, opštine Bačka Palanka, pa i vojvođanske košarke.  Mi smo imali prvi iskorak pre tri godine kada su u klubu bili igrači naši za ponos braća Stojačić i Marko Branković koji su svetski prvaci u basketu 3X3 i članovi ekipe Ub koja je jedna od najboljih na svetu. Tada smo kao trećeligaš uspeli da izbacimo prvoligaša Dunav iz Banovaca i napravimo ogromno iznenađenje. Potrebna su nam bila još dva koraka do Niša. Naredni protivnik je bio OKK Beograd i to na našem terenu. Bila je Korona godina, bez publike, tada smo imali problem jer su braća Stojačić i Branković bili zaglavjeni na aerodromu u Indoneziji, pokušali smo da pomerimo utakmicu, a Miško Ražnatović je insistirao da se igra. Na kraju smo odigrali i doživeli poraz. Tada se probila iskra da možemo i želimo. Na početku ove sezone smo to zacrtali kao jedan od ciljeva i na kraju smo uspeli. 

Sledi odlazak u Niš, a prvi rival je beogradski Partizan, Predsednik Hercegovca je otkrio i zanimljivost da je za ekipu naručio specijalno dizajnirane dresove za ovaj duel. 

Veliki ponos je biti u takvom društvu pet praktično ABA ligaša, od koji su dva evroligaša koji pune svake nedelje dvorane i prave spektakle.Četiri kluba iz Beograda, dva iz Čačka, jedan iz Novog Sada i jadan iz male Gajdobre na ponos svih meštana. U nekoj kombinatorici sa kim možemo da se sastanemo na startu, da li nam je lakše Mega ili Borac, ja sam rekao neka bude Partizan. To je moja želja, svi znaju da sam veliki navijač crno-belih i da četiri decenije ih pratim i košarku i fudbal gde god sttignem. Ta utakmica sa Partizanom će se pamtiti narednih 100 godina, svi će pričati o njoj. Duel u četvrfinalu Kupa Srbije sa Partizanom pred 6000 ljudi, biće nešto što će ostati zapisano u analima naše Opštine, a da ne pričam Gajdobre. Za ovu utakmicu radimo dresove specijal, imaćemo ištampana prezimena, logo sponzora Kupa, kao i još nekim detaljima, jer želimo da igračima to ostane za večnu uspomenu. 

Do početka turnira u Nišu, pustićemo još jednu priču o ovom klubu, za Sportal su razgovarali još: trener Aleksandar Komnenić, kao i igrači Aleksa Zarić i Nikola Gaćeša.

Ceo intervju sa predsednikom košarkaškog kluba Hercegovac, gospodinom Stojanom Dangubićem, pogledajte ispod:

Vanja Aleksić/SPORTAL

Komentar