Grad Trebinje
Republika Srpska

“Hitno obustaviti postupak dokapitalizacije rudnika Ljubija!”

Resor za budžet i finansije Gradskog odbora SDS Banjaluka upozorava Vladu RS i nadležno Ministarstvo energetike i rudarstva da hitno obustavi proces dokapitalizacije Rudnika željezne rude Ljubija  a.d. Prijedor.

Navode da postoje brojne nelogičnosti u postupku i pitanja na koja javnost u Republici Srpskoj, s obzirom na veliki značaj ovog rudnika, mora dobiti odgovor.

„Naime mediji su objavili informaciju o sazivanju Skupštine akcionara Rudnika željezne rude Ljubija a.d. Prijedor na kojoj će se donositi odluka o povećanju osnovnog  kapitala Društva, za iznos od 50.777.428 КM.  Emisija akcija ( povećanje kapitala ) upućena je jednom investitoru ‘AMERICAN-CANADIAN CONSORTIUM SE-GEDC New York’ “, napominju iz Resor za budžet i finansije SDS Banjaluka.

Smatramo, dodaju oni,  da eventualno usvajanje predmetne odluke o povećanju osnovnog  kapitala Društva može proizvesti nesagledive posljedice po stanovnike podkozarskog kraja kao i sve građane Republike Srpske.

Od Vlade Republike Srpske su zatražili da hitno odgovori na sledeća pitanja:

• Na koji način je Vlada Republike Srpske odn. resorno ministarstvo došlo u kontakt sa potencijalnim investitorom ‘AMERICAN-CANADIAN CONSORTIUM SE-GEDC New York’, kada je predmetna kompanija osnovana i kakve reference u proizvodnji i vađenju ruda i kamena i sličnim djelatnostima ima. 

• Trenutna vlasnička struktura je takva da je državni fondovi ( Akcijski fond, PREF i Fond za restituciju )  imaju 80 %  u vlasništvu emitenta Rudnik željezne rude “Ljubija” a.d. Prijedor. Da li navedeni državni fondovi namjeravaju da učestvuju u predviđenoj dokapitalizaciji korištenjem prava preče kupovine čime bi zadržali sadašnje učešće u vlasništvu. U suprotnom ukoliko državni fondovi ne bi učestvovali u dokapitalizaciji a pod pretpostavkom da investitor ‘AMERICAN-CANADIAN CONSORTIUM SE-GEDC New York’ upiše čitavu emisiju, vlasništvo državnih fondova u Rudnika željezne rude “Ljubija” a.d. Prijedor  bi palo na 40% , dok bi investitor ‘AMERICAN-CANADIAN CONSORTIUM SE-GEDC New York’ imao 50% u vlasništvu čime bi samostalno mogao donositi sve strateške odluke. Da li ste svjesni te opasnosti, te da li je stvarna namjera Vlade Republike Srpske da se putem najavljene dokapitalizacije prepusti većinski paket akcija unaprijed poznatom investitoru.

• Navedeno je da su ciljevi nove emisije ( dokapitalizacije )  stvaranje uslova za sigurnije i stabilnije poslovanje Društva te da su očekivani efekti dokapitalizacije- investiranja povezani sa poboljšanjem redovne poslovne aktivnosti Društva. Stim u vezi napominjemo da su Rudnici željezne rude “Ljubija” a.d. Prijedor u 2021. godini ostvarili dobit od cca 17.000.000 КM, da je akcionarima isplaćena dividenda u ukupnom iznosu od 15.000.000 КM.  Iz tog razloga potpuno nam je nejasno i nelogično da kompanija koja ostvaruje toliku dobit i isplaćuje toliku dividendu ima potrebu za novih sredstvima koja se trebaju prikupiti kroz dokapitalizaciju u cilju kako ste naveli  „ sigurnijeg i stabilnijeg poslovanja Društva“ te Vas molimo na nam stvarnu namjenu sredstava koja se planiraju obezbijediti kroz dokapitalizaciju detaljno obrazložite.

• U medijima je prenesena vijest da je Arcelor Mital iz Prijedora poslao sve radnike ( radi se o 700 radnika ) na prinudni odmor. Da li odluka Uprave  Arcelor Mitala iz Prijedora o slanju radnika na prinudni odmor ima veze sa odlukama koje se trebaju donijeti na zakazanoj Skupštini akcionara, kakva je saradnja Vlade RS sa kompanijom  Arcelor Mital, da li je ovoj kompaniji ponuđeno da učestvuje o dokapitalizaciji i u kojoj je fazi postupak ekploatacije tri miliona tona željezne rude na površinskom kopu Ciganuša – Škorac u Ljubiji.

„Još jednom pozivamo da se najavljena Skupština akcionara Rudnika željezne rude “Ljubija” a.d. Prijedor zakazana za dan 10.08.2022. godine otkaže te da se sve aktivnosti vezano za upravljanje resursima Republike Srpske obavljaju na javan i transparentan način“, poručili su iz  Resora za budžet i finansije Gradskog odbora SDS Banjaluka.

(BN/ foto: Glas Srpske)

Povezane vijesti

“Motiv za politiku su moja djeca” Milica Radovanović prva žena koja vodi SDS u Trebinju (FOTO)

admin

Glavni odbor SDS-a odlučio: Šarović kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH

D D

“Očekujemo najmanje dva, a borićemo se i za treći mandat” Govedarica nosilac liste za NSRS u IJ9

admin

PODRŠKA VUKANOVIĆU Šarović poručio da DNS sam bira svoj put

admin

Miličević: Treći blok u RS je podrška SNSD-u, to nije dobra poruka (Video)

admin

STOP medijskom i internet nasilju!

admin

Komentar