Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Hoteli mijenjaju namjenu, pretvaraju se u poslovne jedinice i staračke domove

Zbog pada posla i neizvjesne perspektive mnogi hoteli su zatvoreni, a neki vlasnici mijenjaju njihovu namjenu pretvarajući ih u stambene i poslovne jedinice ili staračke domove, navode iz Udruženja HoReCa.

Pad posla u oblasti turizma, hotelijerstva i ugostiteljstva bilježi se tokom čitave godine i ove branše su pretrpjele najveću štetu izazvanu pandemijom korona virusa. Hiljade radnika je ostalo bez posla, a broj bi se mogao i utrostručiti ukoliko nadležne institucije ne pruže finansijsku podršku, navode iz Udruženja.

Veliki broj gradskih hotela je potpuno zatvoreno, imate određen broj hotela koji potpuno gase svoje poslovanje, koji mijenjaju namjenu. Hotele će pretvoriti u neke stambene ili poslovne jedinice ili staračke domove. Doslovno gase svoj biznis“, ističe Aida Terzić, predstavnica hotelijera u Kantonu Sarajevo.

Popunjenost gradskih hotela je od 7 do 12 %, dok je za njihovo funkcionisanje potrebna popunjenost kapaciteta od 40-50 %, podaci su Udruženja poslodavaca turzima i ugostitelja RS HoReCa.

Snažan je udar i na turističke agencije, a ukupni prihodi u ovom sektoru su pali za oko 70 %. Bez brze i konkretne pomoći vlasti, kažu, doći će do opšteg kolapsa u ovoj privrednoj grani.

Iz Udruženja Horeca traže i mjere koje bi pomogle spas ove indsustrije, uključujući šest gostiju za jednim stolom i do 3 osobe za šankom uz distancu do 1,5 m, kredite sa nižom kamatnom stopom i subvencionisanje kamata, kao i subvencije plata i doprinosa zaposlenim.

Među ostalim zahtijevaju ukidanje PCR testa za turiste i poslovne ljude, smanjenje cijena električne energije, kao i produženje roka za korištenje turističkih vaučera u kampanji “Doživi Srpsku”, te dodatne vaučere i za ugostiteljske i smještajne objekte.

Iz Udruženja HoReCa traže i da se noćnim klubovima dozvoli rad od 20 časova do dva iz ponoći, te da im se uplati jednokratna pomoću iznosu od 3.000 KM po klubu za troškove kirije i materijalne troškove.

Ljeto nam je prošlo bez turista, jako teško je bilo preživjeti a ulazimo u zimu i zatvorene objekte. S obzirom na jedan sto na 10 kvadarata, svjesni ste da veliki broj malih kafića neće moći da opstane“, kaže Zlatan Tatić, HoReCa.

Prilikom prezentacije problema ugostitelji, hotelijeri i turistički radnici iz Republike Srpske rekli su da je od početka pandemije bez posla ostalo oko 2.000 radnika iz ove branše, a da ukoliko ne uslijedi hitna pomoć taj broj će dostići 7.000.     

Indikator.ba

Povezane vijesti

JU Dom penzionera objavio javni konkurs za prijem radnika na određeno vrijeme

admin

Kovid potvrde u BiH nakon Nove godine?

admin

Ponovo visoki brojevi novozaraženih, 225 u RS, u Banjaluci 109

admin

Niko ne zna tačan datum kada će vakcine stići u BiH

admin

Mikrobiolog iz Engleske: BiH će ostati nevakcinisani rezervat

admin

Prethodnu godinu obilježila pandemija korona virusa (Video)

admin