Grad Trebinje
Republika Srpska

Kovid potvrde u BiH nakon Nove godine?

 Posebna vrsta sporazuma između Ministarstva civilnih poslova BiH i svih zdravstvenih vlasti u BiH, kojim će biti definisan pravni okvir za sistem izdavanja kovid potvrda u BiH, je u pripremi i dok nadležno ministarstvo iz Srpske ističe da su upoznati s tim, iz Ministarstva zdravlja FBiH kažu da nisu obaviješteni.

Kako su u Ministarstvu civilnih poslova BiH (MCP BiH) kazali za “Nezavisne novine”, proces usaglašavanja je u toku, a on konačno treba da bude potvrđen na planiranoj ministarskoj konferenciji, koja se očekuje nakon Nove godine.

“Nakon toga će uslijediti i materijalno-tehnička implementacija sistema uz uvezivanje sa sistemom EU Green Pass”, kazali su u MCP BiH.

Dodali su da će, nakon što EU verifikuje bh. sistem, biti moguće izdavanje međunarodno priznatih kovid potvrda i u BiH.

Naime, Savjet ministara BiH je na sjednici odžanoj 16. decembra dao saglasnost Ministarstvu civilnih poslova za iskazivanje interesa za priključenje BiH sistemu EU digitalnih kovid potvrda.

“Ministarstvo civilnih poslova će organizovati ministarsku konferenciju u oblasti zdravstva, na kojoj će se razmatrati mogućnosti usaglašavanja tehničkog rješenje i pravnog okvira za verifikaciju digitalnih kovid-19 potvrda u BiH”, saopštili su u Savjetu ministara BiH.

Dodali su da će Agencija za identifikacione isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) biti nosilac tehničkog rješenja.

“Cilj je da izdate kovid potvrde budu međunarodno priznate, kako bi se omogućilo građanima iz BiH da nesmetano putuju po zemljama Evrope i svijeta”, naveli su u Savjetu ministara BiH.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS su za “Nezavisne novine” istakli da je u toku usaglašavanje sporazuma između institucija nadležnih za zdravstvo u BiH i Ministarstva civilnih poslova BiH.

“Sporazumom će biti definisani uloge i poslovi nadležnih institucija u ispunjavanju zahtjeva Evropske unije, a to podrazumijeva i uspostavljanje i upravljanje pristupnom tačkom, što je tehničko pitanje”, ističu iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Dodaju da su zdravstveni podaci građana Republike Srpske u nadležnosti zdravstvenih ustanova u Srpskoj.

“Zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj su nadležne za izdavanje potvrda o vakcinaciji, prebolovanoj bolesti ili rezultatima testiranja, kao i za potvrdu njihove validnosti, na zahtjev”, pojasnili su iz resornog ministarstva.

Sa druge strane, u Ministarstvu zdravstva FBiH su kazali za “Nezavisne novine” da nisu zvanično obaviješteni od strane Ministarstva civilnih poslova BiH o posebnoj vrsti sporazuma o izdavanju kovid potvrda, te ne mogu komentarisati.       

“Federalno ministarstvo zdravstva početkom 2021. godine dalo je saglasnost za izdavanje kovid potvrda na nivou BiH”, kazali su iz resornog ministarstva.

Podsjećamo da je vlast u BiH dosad ostala bez jedinstvene odluke kada je riječ o uvođenju jedinstvene kovid potvrde iako pregovori traju od juna ove godine.

Potreba da se uvede jedinstvena kovid potvrda za sve državljane BiH je neophodna prije svega jer se nerijetko dešava da vakcinisani građani BiH, bez obzira na to koju vakcinu protiv virusa korona su primili, nailaze na blokade na granicama zemalja EU, jer problem predstavlja to što BiH nema jedinstvenu kovid potvrdu te se često QR kod ne može očitati.

Povezane vijesti

Ponovo visoki brojevi novozaraženih, 225 u RS, u Banjaluci 109

admin

Niko ne zna tačan datum kada će vakcine stići u BiH

admin

Mikrobiolog iz Engleske: BiH će ostati nevakcinisani rezervat

admin

Prethodnu godinu obilježila pandemija korona virusa (Video)

admin

Pojeftinilo komercijalno testiranje na koronu u Srpskoj

admin

Ruski ljekari napravili lijek koji suzbija kovid 19?

admin