Grad Trebinje
Uncategorised

Ruski ljekari napravili lijek koji suzbija kovid 19?

Ruski ljekari iz Stavropoljskog kraja napravili su lijek koji suzbija virusnu aktivnost kovida 19, a lijek je ispitan u institutu „Gamaleja”, saopštilo je Ministarstvo zdravlja tog regiona.

„Grupa ljekara iz gradske klinike u Pjatigorsku napravila je lijek koji suzbija virusnu aktivnost kovida-19. Toksičnost i antivirusna aktivnost lijeka već je ispitana u Centru za kontrolu kvaliteta imunobioloških lijekova Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju ”Gamaleja” Ministarstva zdravlja Rusije”, navodi se u saopštenju.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, prenosi Sputnjik, ispitivanja su dokazala da se pri dozi od 1 mg/ml virusno opterećenje smanjuje za 5,3 do 13 puta u poređenju sa kontrolnom grupom zaraženih ćelija na koje nije djelovao lijek.

Ističe se da je metod liječenja koji predlažu ruski ljekari poznat kao „antisens terapija” i zasnovan je na blokiranju RNK virusa.

Kako se objašnjava, RNK u ljudskoj ćeliji uvijek se sastoji od jednog lanca i za svaku njenu funkciju je neophodno da ona ostane jednolančana. Zbog toga je najjednostavniji način da se naruši njen rad dodavanje drugog lanca.

„Što se tiče liječenja kovida 19, lekari iz Pjatigorska su odabrali neophodni antisens lanac za blokiranje RNK virusa SARS-CoV-2”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ističe se da istraživačka grupa trenutno pregovara sa farmaceutskim kompanijama i državnim fondovima rizičnog kapitala čija je djelatnost povezana sa finansiranjem novih ruskih lijekova, kako bi postojala mogućnost da se započne i faza pretkliničkih ispitivanja.

„Studija ljekara iz Pjatigorska uliva nadu da će se nastati efikasan lijek protiv kovida 19”, zaključuje se.

Glas Srpske

Povezane vijesti

Kovid potvrde u BiH nakon Nove godine?

admin

Ovaj lijek bi zaraženima koronavirusom mogao ubrzati oporavak

admin

Sve dogovoreno, Torlak počinje proizvodnju vakcine Sputnjik V

admin

Kako su vakcine protiv kovida napravljene brzo?

admin

Oko 1.830 Trebinjaca primilo vakcinu, IMUNIZACIJA SE NASTAVLJA idućeg vikenda (Video)

admin

Ponovo visoki brojevi novozaraženih, 225 u RS, u Banjaluci 109

admin