Grad Trebinje
Region

HRVATI SPAŠAVAJU SEZONU Počinje vakcinacija turističkih radnika, a turistima će refundirati novac za brze testove

U cilju spasavanja predstojeće turističke sezone, Hrvatska će od sredine aprila početi sa vakcinacijom turističkih radnika, a turistima će biti sufinansirani brzi antigenski testovi.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) početkom iduće nedjelje dobiće spisak osoba iz turističkog sektora koji žele da se vakcinišu, a reč je o oko 70.000 ne samo stalno zaposlenih, nego i sezonaca koji su u direktnom kontaktu s turistima, poput recepcionera u hotelima, marinama i kampovima, kuvarima i konobarima, radnicima u turističkim agencijama…

Vakcinacija bi trebalo da počne u četvrtak, masovni punktovi u većim gradovima biće organizovani u sportskim dvoranama, a moguće je i vakcinisanje u velikim hotelima, prenosi Jutarnji list.

Namjera je da se turistički radnici, između ostalog, vakcinišu i vakcinom Džonson i Džonson koja se daje u jednoj dozi, kako bi svi bili vakcinisani do početka sezone. Nakon toga, plan je da se vakciniše i oko 90.000 privatnih iznajmljivača, a Hrvatska je odlučila i da pokrije dio troškova za antigensko testiranje.

U Zagrebu je već spremno 11 privatnih klinika i dvije javne ustanove koje će raditi i antigenska i PCR testiranja, zavisno od toga šta će turistima trebati, a na Trgu bana Jelačića postojaće i mobilni punkt za testiranje.

Turisti će dan prije moći da se prijave mejlom za testiranje, a na sajtu “Safe stay in Croatia” biće naznačene sve lokacije za testiranje u Hrvatskoj.

S potvrdom iz e-visitora, moći će se testirati brzim antigenskim testom po subvencionisanoj cijeni, koju će i više od 50 odsto pokriti Ministarstvo turizma.

TANJUG