Grad Trebinje
Region

Hrvatska uvodi kazne od 4 000 do 6 700 evra zbog kovid-potvrda

Hrvatski sabor je većinom glasova izglasao izmjene zakona, kojima se uvode novčane kazne od 30 000 do 50 000 kuna (od 4 000 do 6 700 evra) za odgovornu osobu koja ne poštuje obavezu podnošenja kovid-potvrda u državnim i javnim ustanovama.

Sjednicu je pratio manji protest nekoliko stotina protivnika izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ali i oštar verbalni sukob na ivici fizičkog obračuna između poslanika opozicionih stranaka lijevog i desnog političkog bloka.

Dok s jedne strane, stranke lijevog centra, Socijaldemokratska partija i “Možemo”, te njihovi politički partneri, pozivaju građane da se vakcinišu, ali kritikuju to što vladajući na čelu sa Hrvatskom demokratskom zajednicom važne odluke donose običnom, umjesto dvotrećinskog većinom u Saboru, desne stranke, Most i Domovinski pokret, podržavaju protivnike kovid-potvrda i vakcinisanja.

Predsjednik SDP Peđa Grbin optužio je Most da “parazitira” na pandemiji, pozvavši ih da pozovu građane na vakcinisanje, a da će zauzvrat SDP pozvati svoje birače da podrže Mostovu inicijativu za referendum protiv kovid potvrda. Na to su oštro odgovorili poslanici Mosta, a neki od njih su ustali iz svojih klupa i prišli Grbinu, ali nije se čulo šta su mu rekli. Situaciju je smirio predsjednik Sabora, koji je podijelio niz opomena opozicionim poslanicima.

Iz Mosta su kasnije rekli da nisu htjeli fizički obračun i da su dosad skupili oko 300 000 potpisa za refenedum protiv kovid-potvrda i za regulisanje rada Nacionalnog štaba civilne zaštite. Da bi inicijativa bila uspješna, potrebno je da do 18. decembra skupe oko 370 000 potpisa građana.

Oni su, kao i poslanici Domovinskog pokreta, sa saborske govornice pozdravili demonstrante koji su se okupili na Markovom trgu na skupu pod nazivom “Bedem ljubavi 2”. Okupljeni su uzvikiva antivladine parole, iznosili stavove protiv kovid potvrda i vakcinisanja, a tokom okupljanja su se i molili.