Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska

Inckov zakon ostaje, Srbi se vraćaju u državne institucije

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je jednoglasno glasovima skupštinske većine zaključke o političko-ekonomskoj situaciji u BiH, poslanici opozicije nisu glasali.

Zaključke su predložili klubovi poslanika SNSD, SP, DEMOS, Ujedinjene Srpske i NPS.

Pogledajte usvojene zaključke:

 1. Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da nisu prestali razlozi zbog kojih je Narodna skupština Republike Srpske usvojila zaključke na Dvadesetoj posebnoj sjednici održanoj dana 30.7.2021. godine.

2. Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da su se predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH ponašali i djelovali u skladu sa Zaključcima usvojenim na Dvadesetoj posebnoj sjednici održanoj dana 30.7.2021. godine.

3. Narodna skupština traži da predstavnici Republike Srpske izabrani u Parlamentarnu skupštinu BiH predlože Zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid.

4. Narodna skupština Republike Srpske traži od Vlade Republike Srpske da u parlamentarnu proceduru uputi Zakon o finansiranju nevladinih organizacija.

5. Narodna skupština Republike Srpske podržava što skorije usvajanje i stupanje na snagu Zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu.

6. Narodna skupština Republike Srpske će osnovati radno tijelo za borbu protiv korupcije i svojim aktma predvidjeti da na čelu tog radnog tijela bude predstavnik opozicije.

7. Narodna skupština Republike Srpske traži od Parlamentarne skupštine BiH da prije svake sjednice dostavi Narodnoj skupštini Republike Srpske sve materijale na razmatranje radi uzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku.

8.  Narodna skupština Republike Srpske traži od Savjeta ministara da prije svake sjednice dostavi sve materijale Vladi Republike Srpske na razmatranje radi uzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku.

9. Narodna skupština traži od Predsjedništva BiH da prije svake sjednice dostavi sve materijale Predsjedniku Republike Srpske radi zauzimanja stavova u adekvatnom roku.

10. Narodna skupština Republike Srpske smatra da je u skladu sa zaključcima sa Dvadesete posebne sjednice, da predstavnici Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH, Savjetu ministara BiH i Predsjedništvu BiH mogu da prisustvuju sjednicama, ali na način da u svom odlučivanju uvažavaju stavove i odluke Narodne skupštine Republike Srpske, Vlade Republike Srpske i Predsjednika Republike Srpske, respektivno.

11. Narodna skupština Republike Srpske predlaže Predsjedniku Republike Srpske da uputi ponovni poziv predstavnicima institucija i drugih konstitutivnih naroda iz FBiH za razgovor i dijalog o mogućim rješenjima za prevazilaženje trenutne krize u BiH.

12. Narodna skupština Republike Srpske ostaje pri stavu da BiH može egzistirati samo na bazi Ustava BiH i dogovora između dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

13. Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja.

Zaključke su potpisali Igor Žunić, predsjednik Kluba poslanika SNSD, Dalibor Stević, predsjednik Kluba poslanika SP, Spomenka Stevanović, predsjednik Kluba poslanika DEMOS, Kostadin Vasić, predsjednik Kluba poslanika US i Diko Cvjetinović, predsjednik Kluba poslanika NPS.

(BN)