Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska

Inflacija već “POJELA” OBEĆANJA: Najavljeno povećanje plata i penzija izgubilo trku s poskupljenjima

Radnici u javnom sektoru i penzioneri kojima će primanja u ovoj godini biti povećana za 10 odsto poručuju da im ovaj potez vlasti ne daje mnogo razloga za radost, s obzirom na drastičan porast troškova života u Srpskoj.

Inflacija je, kako kažu, već „pojela“ ovo povećanje do kojeg još nije ni došlo, a prognoze su, u ovom pogledu, više nego pesimistične i za naredni period. Prema podacima Zavoda za statistiku RS, godišnja inflacija od februara lani do februara 2022. iznosila je 7,2 odsto, a u prvoj polovini ove godine Centralna banka BiH prognozira inflatorni šok od 9,2 odsto.

Upravo na osnovu ovih pokazatelja ni radnici ni penzioneri vijest o tome da će njihova primanja biti veća za 10 odsto nisu dočekali sa bogzna kakvim oduševljenjem.

Cilj 600 evra

Podsjetimo, srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik najavio je da će od 1. jula u Srpskoj za 10 odsto biti povećane penzije, a od 1. avgusta i plate zaposlenih u javnom sektoru, i to za isti procenat.

FOTO: RTRS/SCREENSHOT
FOTO: RTRS/SCREENSHOT

– Tražimo da se i za socijalni sektor povećaju davanja, kao i da se od 1. maja poveća borački dodatak za 10 odsto. Kada je u pitanju realni sektor, i tu će se pokušati obezbijediti povećanje plata, u dogovoru sa socijalnim partnerima. Mjera koju smo pripremili za ovaj sektor je da se do kraja godine za industriju povećaju davanja od 40 miliona KM. Na bazi toga, tražićemo da se za radnike u realnom sektoru povećaju plate. Naš cilj je da prosječna plata bude 600 evra – rekao je Dodik.

Prosečna plata u Srpskoj je u februaru iznosila 1.091 KM, a sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu 2.079 maraka, od čega trošak za prehranu iznosi 847 KM. 

Ne čekati jesen

Iz Saveza sindikata Srpske poručili su da povećanje plata mora da se desi, ali mnogo prije avgusta i u većem procentu od pomenutog. Naglašavaju da ne treba čekati jesen, već da treba odmah reagovati i podizati primanja.

Dok vladajućoj koaliciji ne manjka optimizma, građani ne vide neki značajniji pomak u pravcu poboljšanja njihovog životnog standarda.

– Radim kao državni službenik sa srednjom stručnom spremom i vjerujte da jedva sastavljam kraj s krajem. Slušam ovo što pričaju političari i vjerujem da će oni povećati plate, penzije, boračke dodatke, socijalna izdvajanja. Ali, pitanje je o kojoj vrijednosti je riječ i šta ćemo mi, obični smrtnici, za to povećanje moći da kupimo – kaže Radenko K. iz Banjaluke.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U Strukovnom sindikatu medicinskih sestara i tehničara RS naglašavaju da će, na povećanju plate od 10 odsto, medicinska sestra dobiti 80-90 KM mjesečno.

– Neko će, na prvu, reći da to nije malo. Međutim, ako u obzir uzmemo činjenicu da je sve posljednjih mjeseci drastično poskupilo, riječ je o povećanju plate koje će samo „popeglati“ ono što već plaćamo skuplje nego ranije i mi ćemo, praktično, biti na nuli. Primjera radi, cijena litra ulja premašila je pet KM,  gorivo otišlo za 50 odsto, vreća brašna sa 22 poskupila na skoro 40 KM, hljeb košta oko dvije KM. Na sva poskupljenja jasno je koliko je malo pomenuto povećanje plate od 10 odsto – ističe za Srpskainfo predsjednik ovog sindikata Mirko Šerbedžija.

Milo za drago

Naglašava da bi ovo povećanje, samo uz vraćanje toplog obroka i regresa, na neki način moglo da pokrije inflaciju.

– Neka zapamte svi politički subjekti da će im, kako se oni budu ponašali u narednom periodu i koliko urade za radnike, ti isti radnici istom mjerom vratiti na dan izbora. Jer, mi smo najosjetljiviji na to da li ćemo i kako uspjeti da prehranimo svoje porodice – poručuje Šerbedžija.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

I penzioneri naglašavaju da povećanje penzija od 10 odsto nije, niti može da bude razlog za bilo kakvu radost.

– Došli smo u fazu da, kad primimo penzije, stavimo prst na čelo i zamislimo se šta možemo da učinimo sa tom crkavicom. Da li da platimo račune, da li da kupujemo hranu ili da kupujemo lijekove, jer sve ne možemo isfinansirati?! Jadan je to život. Dugo sam osuđivao mlade koji odlaze, a sad kažem da bih, da sam na njihovom mjestu, otišao bez razmišljanja – kaže Stanko S. iz Banjaluke.

Malo i 100 odsto

U Udruženju penzionera Srpske ističu da su znali da će polovinom ove godine doći do povećanja penzija, ali da se nije znalo o kojem je procentu riječ.

– Sve i da nam daju povećanje od 100 odsto to bilo bi malo za ovu populaciju. Ali, svjesni smo da je u ovim uslovima to nerealno očekivati. Povećanje penzija od 10 odsto samo je anuliralo inflaciju. Sve što dobijemo istopiće se u poskupljenjima, a ko zna šta nas još čeka u budućnosti. U svakom slučaju, i dalje ćemo insistirati na povećanju penzija – kaže za Srpskainfo predsjednik Skupštine ovog udruženja Slobodan Brdar i dodaje da u Srpskoj nisu samo penzioneri ugroženi, nego i borci i mnogi drugi građani.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

U izuzetno teškom finansijskom položaju su i brojni radnici u realnom sektoru, među kojima mnogi zarađuju ispod ili tek nešto više od troška prehrane iz sindikalne potrošačke korpe.

Riječ je o zaposlenima u građevinarstvu, trgovini, poljoprivredi, prerađivačkoj industriji, ugostiteljstvu, čije se prosječne plate kreću u rasponu od 790 do 900 KM.

Zbog inflacije, neophodno je povećanje plata i u ovom sektoru, a zarada od 700-800 KM u decembru lani nema ni približno istu vrijednost danas, kaže za Srpskainfo potpredsjednik za privredu Saveza sindikata RS, Danko Ružičić.

– Mi povećanje plata tražimo od poslodavaca, za šta je Vlada RS stvorila uslove smanjenjem poreza i doprinosa, te davanjem podsticaje za nove investicije i za povećanje plata. Aktuelnim zaradama ljudi bukvalno ne mogu da se prehrane, jer cijene svakodnevno skaču – ističe Ružičić.

Dodaje da mora da postoji socijalni dijalog kako bi bio sačuvan standard radnika.

– Ovo zaista nije godina u kojoj poslodavci treba da očekuju veliku dobit, nego treba da se svi zalažemo da sačuvamo i fabrike i radna mjesta – naglašava Ružičić.

NEOPHODNO ČEŠĆE USKLAĐIVANJE

Iz Saveza sindikata RS poručuju da poseban problem predstavlja to što u privredi ne postoje kolektivni ugovori, za što su stvorene pretpostavke izmjenama Zakona o radu u decembru lani.

– Precizirano je da se plate ubuduće mogu obračunavati samo u skladu s kolektivnim ugovorima u realnom sektoru i Zakonom o platama u javnom sektoru. Mi nemamo na snazi nijedan granski kolektivni ugovor u privredi, jer poslodavci nisu voljni da ih potpisuju. Zato u pitanje dolazi kako će se isplaćivati plate. Naime, više nema ugovorene plate, sad se mora utvrditi cijena rada i koeficijent za svako radno mjesto, a to se radi kolektivnim ugovorom – kaže Ružičić.

Dodaje da je cilj uvesti plate u realnom sektoru u zakonske okvire.

– Naravno, tu je i potreba usklađivanja plata s inflacijom. Ako je neko početkom godine u privredi povećao platu, a bilo je takvih slučajeva, to je za tri mjeseca inflacija sve „pojela“. U ovakvoj situaciji plate treba usklađivati svaka dva mjeseca – poručuje Ružičić.

srpskainfo.com