Grad Trebinje
Republika Srpska

“Ispunjavamo sve uslove kao i Trebinje” Bojić ističe da je cilj da Laktaši postanu manji administrativni centar

Glavni parametri za dobijanje statusa grada za Laktaše su razvijenost privrede, procenat nezaposlenosti odnosno broj zaposlenih koji se povećao unazad nekoliko godina, i sigurno da zasluženo dobijamo status grada, rekao je načelnik Laktaša Miroslav Bojić.

On kaže da Laktaši ispunjavaju slične uslove kao Derventa ili Trebinje. Navodi da u naredna dva do tri mjeseca očekuju da će Zakon o gradu Laktaši biti dostavljen prema Narodnoj skupštini Republike Srpske.

– Najznačajniji projekat za nas je izgradnja srednjoškolskog centra: stanovnišrtvo je konstantno očekivalo da se taj centar gradi. U prošloj godini smo završili svu potrebnu dokumentaciju, idejno rješenje budućeg srednjoškolskog centra, urbanističko-tehničke uslove i trenutno smo u fazi projektovanja. Po našim procjenama završetak glavnog projekta i izdavanje građevinske dozvole će biti najkasnije u maju. Vlada Republike Srpske i srpski član Predsjedništva su nam dali podršku. Sigurno da po svim parametrima mi to zaslužujemo – rekao je Bojić gostujući u Centralnim vijestima ATV-a.

Status grada ne znači samo dobijanje statusa na papiru, kaže Bojić, to znači veći razvoj. Cilj im je da napravimo jedan manji administrativni centar, da građani i privrednici imaju sve na dohvat ruke.

– Juče smo srpskom članu Predsjedništva i članovima Vlade Republike Srpske pokazali sve parametre privrednih kretanja na području opštine Laktaši i moglo se vidjeti da smo prije desetak godine imali prihod od privrede oko milijardu i sedam miliona KM, dok je sad prihod privrede, iz 2020. godine, milijardu i 400 miliona što znači da naša privreda stalno napreduje. Međutim, punjenje budžeta opštine od prihoda od PDV-a nije pratilo razvoj privrede i to je ono što smo ukazali juče na sastanku, da se povede računa o koeficijenata PDV-a, gdje imamo pad prihoda u zadnjih desetak godina. Mi se trudimo da svakodnevno stvaramo jedan bolji privredni ambijent – rekao je Bojić.

Kaže da usmjeravaju privredna kretanja na nekoliko lokacija na području opštine. Privrednici su prepoznali da Laktaši jako brzo rješavaju administrativne prepreke i kaže da su tu među vodećim opštinama u Republici Srpskoj

srpskainfo.com