Grad Trebinje
Region

ISTRAGA O DRŽAVNIM KREDITIMA Bivši crnogorski ministar ekonomije braniće se sa slobode

Nekadašnji ministar ekonomije Branko Vujović pušten je da se brani sa slobode, nakon što je danas popodne saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu, saznaje Radio i Televizija Crne Gore (RTCG). On je jutros priveden u u slučaju državnih garancija za kredite Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), uz još nekoliko osoba.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je ranije ovog mjeseca otvorilo istragu u slučaju garancija za KAP.

Istražitelji za taj slučaj, kako saznajemo, povezuju 14 osoba.

“Zbog zloupotrebe položaja lišeno je slobode više osoba. Krivična prijava podnijeta je protiv 14 osumnjičenih. U pitanju su članovi nekadašnje komisije za kontrolu državne pomoći iz Ministarstva finansija te određeni službenici Ministarstva ekonomije”, saznajemo u policiji.

Kako je nezvanično saopšteno RTCG, krivična prijava podnijeta je i protiv nekadašnjeg pomoćnika ministra ekonomije Dragana Kujovića.

Vujović je bio je ministar ekonomije u Vladi Crne Gore od 2009. do 2013. godine, u periodu izdavanja garancija, koje su su iznosile više od 130 miliona eura.

U izvještaju Državne revizorske institucije od 2013. je navedeno da prije izdavanja garancija KAP-u nije rađena procjena rizika.

“Državne garancije odobrene 2009. i 2010. godine KAP-u, izdate su bez detaljne analize finansijskog položaja i analize ekonomske održivosti Programa finansijskog restrukturiranja korisnika državnih garancija, kao i bez odgovarajuće procjene mogućih posljedica aktiviranja istih na državni budžet”, utvrdila je Državna revizorska institucija.