Grad Trebinje
Region

Italija: Oduzete skupocjene jahte i vile ruskih oligarha

– Italijanska policija zaplenila je vile i jahte vredne najmanje 140 miliona evra (153 miliona dolara) od četvorice visoko pozicioniranih Rusa koji su stavljeni na listu sankcija EU nakon izbijanja sukoba u Ukrajini, potvrdili su danas izvori u italijanskoj policiji.

Rojters sazanje da su, između ostalog zaplenjene vila milijardera biznismena Ališera Usmanova na mediteranskom ostrvu Sardinija i vila TV voditelja Vladimira Solovjeva na jezeru Komo u Italiji.

Osim toga, isti izvori su potvrdili da su u luci Imperija na severu Italije preko noći zaplenjene jahte koje pripadaju najbogatijim Rusima Alekseju Mordašovu i Genadiju Timčenku, milijarderima kojim su blisko povezani sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Veruje se da su ruski oligarsi u proteklih 20 godina kupili brojne vile na odabranim lokacijama u Italiji, a izvori Rojtersa tvrde da se očekuje da će još imovine biti zaplenjeno u narednim danima dok zapadne države primenjuju široke sankcije nastojeći da primoraju Rusiju da se povuče iz Ukrajine.

Odeljenje za finansijsku obaveštajnu službu Banke Italije juče je naložilo italijanskim bankama da hitno obaveštavaju o svim merama preduzetim na zamrzavanju imovine ljudi i privrednih subjekata koji se nalaze na listi sankcija EU.

(Tanjug Foto: Ilustracija)