Grad Trebinje
Hrana i piće

Iza vinarije “Podrumi Vukoje 1982” uspješna sezona uprkos pandemiji: Priznanje za čuvenu žilavku obilježilo godinu

Nova vinogradarska 2021. već je počela, a godinu na izmaku u jednoj od vodećih vinarija u BiH “Podrumi Vukoje 1982”, uprkos svim poteškoćama sa kojima se suočio ugostiteljski i turistički sektor, pamtiće po zvučnom priznanju za njihovu čuvenu žilavku.

Vlasnik vinarije Radovan Vukoje naglasio je da je ova godina bila dobra kada su u pitanju vremenski uslovi za rad u vinogradima. 

– Radimo normalno, pod tim podrazumijevam da poslujemo u vinogradu, jer smo već krenuli sa rezidbom, koju obavljamo već deset dana. Radi se destilacija, završili smo proces primarne proizvodnje vina. Što se tiče samog procesa proizvodnje i ostalih stvari vezanih za vinograd i podrum, sve radimo kao da nema krize, uz poštovanje epidemioloških mjera i preporučeni razmak. Pošto smo povezani sa ugostiteljsko-turističkim sektorom koji je najviše pogođen, a naša firma ima i svoje ugostiteljsko-turističke komplekse, to smo osjetili i mi vinari – rekao je Vukoje. 

Izrazio je nadu da ova situacija neće još dugo trajati i da će se početi oporavljati i turizam i ugostiteljstvo. 

– Bitno je da se počne nešto dešavati, da dobijemo tu satisfakciju što smo sve vrijeme ove pošasti marljivo radili, te da se u narednom periodu sve vrati na stare staze – kazao je Vukoje.

Vinarija “Podrumi Vukoje 1982” fokusirana je na kvalitet i radi isključivo vrhunska vina, a čuvena žilavka iz carskih vinograda ove godine dobila je priznanje, pa je “carsko vino” koje se pravi od grožđa ove autohtone sorte vinove loze proglašeno najboljim od strane Jancis Robinson, svjetski poznatog vinskog kritičara, novinara i vinskog pisca iz Velike Britanije sa titulom Master of Wine, te Caroline Gilby, koja takođe nosi ovu prestižnu titulu. 
Robinsonova je na svojoj službenoj stranici “jancisrobinson.com” dala jako visoke ocjene “carskom vinu Vukoje”.

– Vino, nastalo u obnovljenom carskom vinogradu, za koji vlasnik Radovan Vukoje smatra da je najbolje mjesto za žilavku. Sortni sastav 93 odsto žilavka i sedam odsto bena. Fermentira i odležava u “acacia”-i jednu godinu. Karakteriše je divan miris za začinskom kruškom, bijelom breskvom, mandarinom i blagom notom bagremovog meda. Bogata je, složenog ukusa, zaokružena i svilenkasta, sa nježnim kiselinama i dugotrajnim završetkom – napisala je Robinsonova opisujući čuvenu žilavku.

Vukoje je kazao da su u ovoj godini u ovoj trebinjskoj vinariji radili selekciju grožđa i zelenu berbu.

– Sve smo usmjerili kako bismo proizveli što bolje vino. Naravno, ove godine smo imali i jako dobre uslove. Pošto radimo sa vinogradom i fabrikom na otvorenom, mnogo nam je bitno da imamo lijepo vrijeme. Istakao bih da radimo vina isključivo iz svog vinograda i nemamo nikakvog otkupa. Proljeće i ljeto su bili lijepi, tako da smo imali dobru i uspješnu berbu. Nadamo se da ćemo nastaviti da radimo to što smo radili i ovih godina, da budemo prisutni na sva tri kontinenta – istakao je Vukoje.

Njegova poruka za sve potrošače u BiH jeste da kupuju domaće i podrže privredu u BiH u ovim teškim i izazovnim vremenima.

– Zemlje regiona stalno rade na tome. Primjer je Hrvatska, koja je uvijek bila zatvorena, a sada još više, za sve proizvode iz regiona. Ostale zemlje su slijedile taj primjer, a nadam se da će i naši ljudi shvatiti da upravo zbog satisfakcije koju dobijaju sa vrhunskim domaćim proizvodom, namjerno kažem vrhunskim jer vina proizvedena u Hercegovini su upravo takva, treba da podrže hercegovačke domaće proizvođače – naglasio je Vukoje.

Dodao je da su domaća hrana i vino fantastični, te da ih nikakvim stranim proizvodom ne treba mijenjati. 

– Država nas je u ovoj situaciji sa pandemijom vrlo malo pomogla. Razumljivo je jer nema novca, ali mislim da tu ima više prostora i mora se više pomoći, kako bi se sačuvala domaća poljoprivreda, koja je svugdje subvencionisana – zaključuje Vukoje.

Izvoz

Radovan Vukoje je rekao da je, bez obzira na tešku godinu u vrijeme pandemije virusa korona, vinarija “Podrumi Vukoje 1982” dva puta izvozila svoja vina u Ameriku i Kinu, a prisutni su i u regionu. 

– Nastavili smo da radimo sa svim našim kupcima koje smo imali i ranijih godina. To je dokaz visokog kvaliteta koji posjeduju naša vina i povjerenja koje imamo među kupcima – ističe uspješni trebinjski vinar. 

Povezane vijesti

U okviru Podruma Vukoje otvoren novi uslužni objekat “Destilerija Aperitivo Bar & Shop” (Video)

admin

Postanite lice Vinske ceste Hercegovine!

admin

Zlatne medalje za Podrum “Vukoje” na takmičenju “America Awards 2021” (Video)

admin

Vinogradari i dalje bez novog Zakona o vinu (Video)

admin

Trebinjski vinari predstavili svoja vina u Italiji (Video)

admin

Trebinjski vinogradari iščekuju novi Zakon o vinu (Video)

admin